بادکش کردن یا حجامت خشک یک روش درمانی است که میتوان از وسایل مختلفی جهت بادکش کردن استفاده کرد. بادکش کمر با لیوان یا تعدادی فنجان که میتواند شیشهای یا از جنس دیگر مثل چوب بامبو یا سفالی باشد از نمونههای این وسایل برای انجام عملیات بادکش است. این مکش درواقع با جمع کردن خون در ناحیهای که فنجانها روی پوست قرار داده میشوند، تنش عضلانی را کاهش داده، جریان خون کل بدن را بهبود میبخشد و به ترمیم سلولها در بدن کمک میکند. در این مقاله میتوانید عملیات بادکش کردن، آموزش بادکش ساق پا و طریقه بادکش گرم را بیاموزید. پس همراه ما باشید.
انواع روش های بادکش کردن چیست؟
قبل از معرفی انواع بادکش لازم است نکاتی را در خصوص بادکش کردن بدانید. دانستن این نکات به شما کمک خواهد کرد تا نتیجه موثرتری از این روش درمان را تجربه کنید.
- بادکش کردن نیز مانند هر روش درمانی دیگر، زمانی مفید است که به شیوه صحیح انجام شود.
- انتخاب موضع مناسب جهت بادکش، شدت مکش پوست، تعداد لیوانهای بکار رفته، مدت زمان مکش هر لیوان و… برای افراد با شرایط سنی و مزاجی مختلف متفاوت است.
- البته توجه داشته باشید که بادکش کمر و یا انتخاب این موارد باید به تشخیص طبیب با تجربه صورت گیرد.
- هرچقدر رطوبت بدن بیشتر باشد تعداد لیوانهای بکار رفته و شدت مکش لیوانها میبایست بیشتر باشد.
- بهتر است بدن های سرد را قبل از بادکش کردن با روغنهای گرم مانند کنجد و زیتون چرب کرد.
- اگر عضلات و پوست نرم و مملو از رطوبت باشد میتوان از روش بادکش لغزان نیز استفاده کرد.
1) بادکش ثابت
- در این روش، برای بادکش کمر با لیوان، لازم است که لیوانها در طول مدت زمان مشخصى به طور ثابت روى پوست بدن بیمار قرار گرفته و پس از تمام شدن زمان بادکش، از بدن جدا شوند. البته بادکش کردن با لیوان برای سایر نقاط بدن نیز کاربرد دارد.
- بادکش کمر و به عبارتی انجام فرایند بادکش کردن در حوزه کتف و کمر که به درمان کمردردها و رفع خستگى مزمن بسیار موثر است. از اینرو از بادکش ثابت برای رفع خستگی و درمان بیماریهای کمر استفاده میشود.
2) بادکش متناوب (منقطع)
- همانطور که از هنوان این نوع بادکش بر میآید، گاهى براى جلوگیرى از کبودى موضع یا براى جلوگیرى از عوارض بادکشهاى خاص، مثلاً روى پوست صورت و گونه، از بادکش متناوب استفاده مىشود.
- به این صورت که پس از ایجاد خلاء و ثابت شدن لیوان روى پوست پس از ۳ تا ۵ ثانیه، لیوان از روى پوست جدا شده، دوباره هواگیرى مىشود و روى پوست گذاشته مىشود.
- در این نوع بادکش کردن عمل تثبیت و جدا کردن لیوان بین ۲۰ تا ۴۰ مرحله تکرار مىشود.
- از این نوع بادکش مىتوان در آماده کردن موضع حجامت تر و بادکش نقاط مختلف صورت استفاده کرد.
3) بادکش متحرک یا لغزان
- یکی دیگر از نمونههای بادکش کردن، بادکش متحرک یا لغزان است. در بادکش متحرک، قبل از بادکش گذارى، موضع را روغن مالى میکنیم.
- برای روغن مالى مىتوان از روغنهاى طبیعى نظیر روغن زیتون، روغن کنجد، روغن بادام تلخ یا روغن سیاه دانه استفاده کرد.
- پس از روغن مالى، بادکش را روى بدن ثابت مىکنیم و سپس به آرامى آن را با دست روى بدن به حرکت درمیآوریم.
- این عمل باعث گرمى (سرخى) موضعى مىشود و در رفع اسپاسمهاى عضلانى و خستگى مفرط بسیار مؤثر است.
تذکر۱: در بادکش متحرک، افرادى که داراى جوشهاى متعدد پوستى هستند، احتیاط کنند.
تذکر۲: توجه داشته باشید که در تمام بادکشها حتماً از لیوانهاى سالم و بدون ترک استفاده کنید، زیرا لبههاى ترک خورده و شکستهى لیوان ممکن است بریدگیهاى شدید ایجاد کند.
تذکر۳: کبودیهاى ناشى از بادکش، واکنش طبیعى بدن است و جاى نگرانى ندارد و طی ۵ تا ۱۰ روز کاملاً رفع میشود.
- براى رفع سریعتر این کبودیها میتوان از ماساژ موضع بادکش، بلافاصله پس از بادکش کردن استفاده کرد.
- با کنترل پوست بیمار و تنظیم مدت زمان بادکش، میتوانید از کبودى شدید پوست جلوگیرى کنید.
تذکر۴: در صورتى که بیمار در موقع بادکش کردن دچار حالات تهوع و سرگیجه و عرق سرد شد، بلافاصله بادکش را از بدن جدا کنید و بیمار را به پهلوى راست بخوابانید و پاهاى او را به داخل شکمش فرو ببرید.
- علایم نام برده در چند دقیقه کاملاً رفع خواهند شد. براى رفع سریعتر علایم میتوانید از یک قاشق عسل خوراکى به صورت مکیدن یا یک لیوان شربت عسل استفاده کنید.
تذکر ۵: ایجاد تاول روى پوست بیمار پس از بادکش کردن چند علت عمده دارد:
- ضعف و سستى پوست بیمار
- زیاد بودن فشار منفى ایجاد شده
- طولانى بودن مدت زمان بادکش
- بنابراین با کنترل وضعیت پوست در مدت زمان بادکش و تنظیم مدت زمان بادکش و میزان خلاء ایجاد شده، میشود تا حد زیادى از این مسأله جلوگیرى کرد.
تذکر۶: میزان بادکش در افراد لاغر و ضعیف، کم تر از افراد چاق باید باشد، زیرا بادکش شدید پوست افراد لاغر باعث تورم بافتى (التهاب) و اسپاسم (گرفتگى) عضلانى این افراد میشود.
4) دستگاههاى Cupping therapy (دردکش)
امروزه با توجه به استقبال افراد از بادکش درمانى، دستگاههاى Cupping therapy (دردکش) ساخته شده است که طرز استفاده از این دستگاهها به نوعی خاص است. در ادامه طرز کار این دستگاهها را شرح خواهیم داد.
- جهت استفاده از دستگاه دردکش، لازم است ابتدا موضع بادکش را با روغنهایى مثل: روغن زیتون، روغن سیاه دانه یا روغن بادام تلخ به مدت ۵ دقیقه ماساژ دهید.
- سپس دستگاه مکنده را به پشت لیوان متصل کرده و با چند بار مکش، با ایجاد خلاء لیوان را روى بدن ثابت کنید.
- سپس دستگاه مکنده را از لیوان جدا کرده و جهت اطمینان دریچهى لیوان را کمى به داخل فشار دهید.
- مدت زمان لازم براى بادکش کردن به طور متوسط ۱۰ دقیقه است. البته این زمان براى کودکان و بعضى از بیماران که داراى پوستى سست و نازک هستند تا ۵ دقیقه کاهش مى یابد.
- مدت زمان بادکش تیروئید و کبد کم تر از ۱۰ دقیقه است.
- در صورت مشاهدهى کبودى زیاد یا تاولهاى پوستى کوچک، بادکش را خاتمه دهید.
- در صورت ایجاد تاول به هیچ وجه آنها را دستکارى نکنید و با عسل روى آنها را پانسمان نمایید.
- جهت ایجاد خلاء مناسب در افرادى که بدنى پر مو دارند، بهتر است موهاى موضع بادکش، قبل از بادکش کردن تراشیده شود.
- بعد از اتمام مدت زمان لازم، با کشیدن سوپاپ انتهاى لیوان، آن را از بدن جدا میکنیم.
- جهت رفع کبودى احتمالى میتوان موضع را کمى ماساژ داد.
- جهت جلوگیرى از انتقال بیماریهاى قارچى و پوستى بهتر است هر فرد از لیوان مخصوص خود براى بادکش استفاده کند و در صورت در دسترس نبودن، لیوانها را قبل از استفادهى مجدد ضدعفونى کنید.
- جهت افزایش عمر مفید دستگاه هر چند وقت یک بار قطعات دستگاه را باز کنید، تمیز و روغن کارى کنید و دوباره مورد استفاده قرار دهید.
- دوره ى درمان با بادکش به طور متوسط ۷ تا ۱۴ جلسه ى یک روز در میان است و در بعضى بیمارى هاى مزمن تا ۴۰ جلسه نیز باید ادامه یابد.
موارد منع انجام بادکش
همانطور که گفته شد، بادکش کردن یک روش درمانی است که انجام دادن آن دارای بایدها و نبایدهایی است که توجه به آن اهمیت دارد. در ادامه تعدادی از موارد منع مصرف برای بادکش را ذکر خواهیم کرد:
- روی محلهای فعلی فتق بهتر است بادکشی نشود. (اگر بیمار سابقه فتق دارد و از ترمیم کامل آن مطمئن نیستید هم بهتر است در انجام بادکش احتیاط کنید)
- در هنگام بادکش کمر کودکان؛ از بادکش کردن در محل ستون فقرات کودکان خردسال پرهیز کنید.
- یکی از مهمترین موارد منع استفاده از بادکش برای زنان باردار است. به عبارتی از بادکش کردن نواحی شکم و بادکش کمر زنان باردار خودداری کنید؛ چرا که ممکن است منجر به تحریک انقباضات رحمی شود.
نکات مهم در بادکش کردن
- در بیماریهای مختلف، معمولاً یک بار بادکش گذاری در هر روز کفایت میکند. در بعضی موارد خاص ممکن است نیاز به تکرار آن در طول روز باشد (مثلا در مورد سنگ کلیهای که در مسیر حالب در حال حرکت است، با جا به جا شدن سنگ و عوض شدن محل درد، میتوان نقاط جدید را بادکش کرد).
- بادکش بیش از حد میتواند منجر به آزردگی پوست شود.
- بروز چند عدد تاول در محل بادکش طبیعی است و بعد از چند روز خود به خود بهبود مییابند. توجه داشته باشید که تاولهای ناشی از بادکش خیلی دیر جذب میشوند، لذا بهتر است آنها را به آرامی تخلیه کنید.
- میزان مکش لیوان در افراد لاغر و ضعیف باید کمتر از افراد چاق باشد؛ زیرا بادکش شدید پوست آنها، باعث تورم بافتی (التهاب) و اسپاسم (گرفتگی) عضلانی میشود.
- طبع بادکش، گرم و خشک است. از اینرو اگر این پرسش برای شما وجود دارد که بعد از بادکش چه باید کرد؟ بهتر است اقداماتی را که برای خنک شدن طبع بدن و برگرداندن رطوبت است را انجام دهید.
- بادکش برخی نواحی مانند پهلوها یا پشت کاسه زانو و ساق پا دردناک است و باید در انجام آنها احتیاط کرد. از اینرو بهتر است برای بادکش این نواحی طریقه بادکش گرم را بیاموزید و به کار گیرید.
- شما میتوانید آموزش بادکش ساق پا را از منابع معتبر به دست آورده و با آگاهی این بادکش را انجام دهید.
توجه: اما نکتهای که لازم است در این خصوص بدانید آن است که تشخیص نوع بادکش درمانی یا روش بادکش کردن یا به اصطلاح خودمان اینکه حجامت هم به همراه بادکش درمانی لازم است یا بادکش درمانی بهتنهایی کافی است با پزشک یا متخصص طب مکمل است و بستگی به شرایط بدنی فرد بیمار دارد.
نتیجه
همانطور که گفته شد، بادکش کردن یکی دیگر از شیوههای درمانی است که در سالهای اخیر در بین عموم مردم رواج یافته است. انجام عملیات بادکش کردن نیز نیازمند مهارت و تخصص است. در این مقاله سعی کردیم نکاتی را در خصوص بادکش کمر، بادکش کمر با لیوان و نکاتی را برای این که بعد از بادکش چه باید کرد؟ را بیان کردیم. امیدواریم استفاده از این مقاله برای شما مفید باشد.
منابع:
- آشنایى با بادکش درمانى: تألیف دکتر روزگارى
- میزان الحکمه: نوشتهى محمد رى شهرى صفحهى ۱۷۸۶
محمد
مرکز خرید این محصولگجاست