مزاج‌شناسی

مزاج انواع صیفی جات و ملاحظات مصرف آن ها

آشنایی با مزاج، مصلح و ملاحظات مصرف صیفی جات از منظر طب سنتی

از صیفی جات چه می دانید؟

صیفی‌جات دارای خواص و مواد معدنی مفید هستند. استفاده از آن‌ها در غذای روزانه برای سلامتی بسیار مفید است و مانع از به وجود آمدن امراض مختلف می‌‌شود.

صیفی‌جات که رنگ زرد دارند دارای موادی به نام بتاکاروتن هستند که در بدن انسان تبدیل به ویتامین A می‌‌شوند و برای دید چشم بسیار مفیدند. باید توجه داشت که استفاده بیش از حد از این مواد رنگی موجب نازایی می‌ شود و برای تولید مثل مضر است. صیفی‌جاتی که از رنگ سبز برخوردارند دارای موادی به نام کلروفیل بوده و در خون سازی سهیم هستند.

آگاهی از خواص و مزاج صیفی‌جات جهت بهبود نوع و میزان مصرف این دسته از مواد و جلوگیری از بروز مشکلات، نقش بسزایی دارد. به عنوان مثال: صیفی‌جاتی مانند خربزه، هندوانه، طالبی و گرمک، ادرارآور و برای شستشو سیستم اورولوژیک (کلیه و مجاری ادرار) مفید هستند. پودر خشک پوست هندوانه برای نفخ معده که بر اثر خوردن هندوانه به وجود می‌آید بسیار مفید است. پوست خربزه بهترین داروی ورم پروستات در مردان است.

انواع صیفی جات و مزاج آن ها

صیفی جات

مزاج

درجه

مصلح

فلفل قرمز

گرم و خشک

۱

روغن گیاهی سرد و عسل

فلفل سبز و فلفل دلمه ای

گرم و خشک

صمغ عربی، صندل، گلاب

دستنبو

گرم و تر

آب انار ترش و سرکه

کدو حلوایی (کدو تنبل)

سرد و تر

۲

در مزاج‌های گرم و صفراوی آبغوره و یا سرکه و در مزاج های سرد، زیره سیاه و ادویه‌های گرم/ پختن کدو با روغن و اضافه کردن فلفل، خردل، نعناع و نمک

کدو سبز

سرد و تر

۲

 آب عسل، میخ، زیره، نعناع، نمک، روغن زیتون، فلفل، خردل، آب غوره

بادمجان

گرم و خشک

۲

پختن با گوش بره، روغن گاوی تازه، سرکه، زیره، گلپر، انارو دانه انار

گرمک

گرم و تر

معتدل

آب انار ترش، سرکه

طالبی

گرم و تر

انار ترش و سرکه

هندوانه

سرد و تر

۲

پوست هنداونه، عسل، گلنگبین

خربزه

گرم و تر

۲

در سرد مزاجان، گلاب و در گرم مزاجان سرکه رقیق شده (نوشیدن، دهانشویه یا غرغره کردن) یا انار ترش

خیارچنبر

گرم و تر (معتدل)

۱

مصطکی، انیسون

خیار سبز

سرد و تر

۲

پوست کندن، عسل، مویز یا خرما و یا ادویه‌جاتی مثل رازیانه، زنیان، نمک و یا نعناع

افراد گرم مزاج بهتر است آن را با سکنجبین بخورند

گوجه فرنگی

سرد و تر

زنجبیل، روغن زیتون، ادویه‌جات گرم و پختن آن با پیاز

  • خربزه، طالبی، کدو حلوایی و دستنبو همگی مزاج گرم و تر دارند.
  • گوجه فرنگی، هندوانه، گرمک، کدو خورشتی و خیار سبز سرد و تر هستند. برخلاف خیار سبز، خیار چنبر طبیعت معتدل دارد.
  • فلفل دلمه‌ای و فلفل سبز هر دو گرم و خشک هستند و بادمجان نیز گرم و خشک است.
بیشتر بخوانید!

 ملاحظات مصرف صیفی جات

  • مصرف صیفی‌‌جات همزمان با غذای اصلی باعث فساد غذا در معده می‌شود.
  • خوردن خربزه به صورت ناشتا هم توصیه نمی‌شود، چون در این صورت به سرعت به خلطی که در معده وجود دارد تبدیل خواهد شد.
  • هندوانه را هم نباید همزمان با غذای اصلی مصرف کرد و باید خوردن آن را به یکی دو ساعت بعد از صرف غذا یا زمان خوردن میان‌وعده موکول کرد.
  • خوردن هندوانه بلافاصله پس از صرف غذا یا به صورت ناشتا هم برای بدن مضر است، مخصوصاً اگر هوا گرم و فرد بسیار تشنه باشد.
صیفی جات مزاج درجه مصلح
فلفل قرمز گرم و خشک ۱ روغن گیاهی سرد و عسل
فلفل سبز و فلفل دلمه‌ای گرم و خشک صمغ عربی، صندل، گلاب
دستنبو گرم و تر آب انار ترش و سرکه
کدو حلوایی (کدو تنبل) سرد و تر ۲ در مزاج‌های گرم و صفراوی آبغوره و یا سرکه و در مزاج‌های سرد، زیره سیاه و ادویه‌های گرم/ پختن کدو با روغن و اضافه کردن فلفل و خردل و نعناع و نمک
کدو سبز سرد و تر ۲  

اب عسل، میخ، زیره، نعناع، نمک، روغن زیتون، فلفل، خردل، آب غوره

بادمجان گرم و خشک ۲  

پختن با گوش بره، روغن گاوی تازه، سرکه، زیره، گلپر، انارو دانه انار

گرمک گرم و تر معتدل آب انار ترش، سرکه
طالبی گرم و تر انار ترش و سرکه
هندوانه سرد و تر ۲ پوست هنداونه، عسل، گلنگبین
خربزه گرم و تر ۲ در سرد مزاجان، گلاب و در گرم مزاجان سرکه رقیق شده (نوشیدن، دهانشویه یا غرغره کردن) یا انار ترش
خیارچنبر گرم و تر (معتدل) ۱ مصطکی، انیسون
خیار سبز سرد و تر ۲ پوست کندن، عسل، مویز یا خرما و یا ادویه‌جاتی مثل رازیانه، زنیان، نمک و یا نعناع

افراد گرم مزاج بهتر است آن را با سکنجبین بخورند

گوجه فرنگی سرد و تر زنجبیل، روغن زیتون ،ادویه‌جات گرم و پختن آن با پیاز

منبع: کتاب مجموعه کامل دائره المعارف تغذیه و بیانات دکتر غلامرضا کرد افشاری

دکتر غلامرضا کردافشاری

متخصص طب سنتی (عمومی)

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۰ (۰ رای)

مشاوره طبایع

همراهان گرامی طبایع می توانند برای تشخیص مزاج و انجام مشاوره تخصصی به لینک زیر مراجعه نمایند...

ورود به سامانه

آکادمی طبایع

برای شرکت در کلاس‌های آموزشی با گواهینامه معتبر انجمن علمی به لینک زیر مراجعه نمایید...

مشاهده کلاس‌ها

اپلیکیشن طبایع

برنامه موبایل اندروید طبایع با امکانات بسیار آماده شد! جهت آشنایی با اپلیکیشن و دانلود به لینک زیر بروید...

دانلود برنامه
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
0 (0 رای)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *