دقت کردید بعضی ها صبح که از خواب بیدار میشوند حتی حال بلند شدن ندارند. بعضی ها از خستگی و ضعف بدنی بعد از ظهرها شاکی اند. عده ای هم وقتی مشغول کارهای سنگین تر از فعالیت های روزمره می شوند انگار ضعیف بودنشان بارز میگردد. بنابراین ما در این پست قصد داریم به شما راهکارهایی را معرفی کنیم که از ضعف و خستگی خلاص شوید.
ضعف بدنی با چه علائمی همراه است؟
ضعف و بیحالی مشکلی شایع است که گاهی افراد به آن دچار میشوند اما احساس ضعف تنها علامت آن نیست.
از دیدگاه طب سنتی ضعف بدنی به شکل علائمی مانند علائم زیر بروز میکند:
- سرگیجه، سردرد
- ضعف بینایی
- وزوز گوش
- افت حافظه و تمرکز
- خواب زیاد یا سنگین، تعریق در خواب
- خستگی زودرس
- درد و کوفتگی عضلات
- ریزش مو، خشکی، کدورت و زردی پوست
- ضعف گوارش، یبوست، اسهال
- تحلیل رفتن لثهها، تغییر شکل ناخنها
- مهتابی شدن رنگ چهره
- کاهش فشار خون و تغییرات فاکتورهای خونی
اهمیت برطرف کردن ضعف بدنی در طب سنتی
- یکی از نشانه های تندرستی داشتن انرژی برای انجام کارهای روزمره و بقیه فعالیت هاست.
- منظور از ضعف بدنی تنبلی و بی ارادگی رفتاری نیست، بلکه منظور این است که فرد علیرغم میل و اراده برای انجام کامل وظایف و کارهایش، توانایی و انرژی لازمه را ندارد.
- کمبود انرژی می تواند هر سه عضو رئیسه بدن یعنی قلب، مغز و کبد و اعضای شریفه مثل معده و رحم را تحت تاثیر قرار داده و افعالشان را مختل نماید و به ویژه متابولیسم یا سوخت و ساز بدن دچار اختلال گردد.
- اگر ضعف و کمبود انرژی، بدون درمان ادامه یابد بدن توان کافی برای دفع مواد زاید و بازسازی اندام های خود را نخواهد داشت و این مسئله سبب بروز انواع بیماری ها و پیری زودرس می گردد.
- معضل ضعف بدنی و کمبود انرژی نیاز به توجه سریع و جدی دارد و بی توجهی به آن خطرناک است.
- ضعف و بیحالی تاثیر مستقیم بر جسم، روان و جان آدمی میگذارد و بر جنبه های مختلف زندگی و ارتباط شخصی، خانوادگی، اجتماعی و معنوی تاثیر منفی می گذارد.
- افراد کم انرژی معمولا کم حوصله، زودرنج و حساس میشوند و از آنجا که انرژی کافی برای بررسی و حل مشکلات را ندارند، زودتر از افراد سالم عصبی می شوند و گاهی دیگران را مقصر مشکلات خود می دانند.
- بی توجهی به این مساله می تواند بیمار را به مصرف داروهای اعصاب یا حتی اعمال خشونت نسبت به اطرافیان به دلیل عدم کنترل اعصاب بکشاند.
- پس بسیار اهمیت دارد که در رفع این ضعف بکوشیم.
راهکارهای جالب طب سنتی برای تقویت قوا
اصطلاح جالبی که معمولاً به عنوان ضعف بدنی از سوی مردم ما به کار می رود اینست :«جون ندارم!» در طب سنتی ایرانی راهکارهای جالبی برای تقویت این «جون» وجود دارد که در اینجا به چند نمونه از آن اشاره می کنیم.
1- روش حبس نفس
- در این شیوه توصیه می شود انسان از انجام تنفس سطحی و سریع پرهیز کند.
- بهتر است تمرین کند تا تنفس عمیق، آرام و شکمی داشته باشد و حداقل در طول شبانه روز به ویژه در دقایق قبل از خواب بر نفس کشیدن خود تمرکز کند.
- شما به طور ساده می تواند چند مرتبه در طول روز هر بار 10 مرتبه از این راهکار که به «تکنیک تنفس طبی» مشهور شده بهره ببرید:
- به آرامی و با شمردن از یک تا ده به وسیله انگشتان خود هوا را به درون ریه های خود بکشید. سپس 10 شماره نفس را حبس کنید. در نهایت با همان شیوه شمردن در طی ده شماره بازدم را انجام دهید.
2- ورزش
- حرکات بدنی که با تمرکز و به نیت ورزش انجام گیرد می تواند کمک به جریان بهتر خون و انرژی در بدن شود.
- حتی کسانی که درد زانو یا کمر دارند نباید ناامید باشند چرا که نرمش های مخصوص تقویت عضلات کمر و زانو برای چنین افرادی یک گزینه خوب است.
- آنقدر اثر ورزش در تقویت بدن زیاد است که حکمای ایرانی به کسانی که ضعف بسیار شدید هم دارند در کنار تقویت غذایی و تجویز دارو توصیه می کنند حداقل تاب سواری انجام دهند.
3- پاشیدن آب سرد به صورت
- این روش به عنوان یک محرک برای بدن به کار می رود و به دنبال آن جریان خون و انرژی بدن متمرکز می گردد و بدن انرژی از دست رفته را بازسازی می کند.
- این فرایند هم بهتر است چند مرتبه در طی روز انجام گیرد. این کار را می توان با استفاده از یک افشانه نیز انجام دهید.
4 – استفاده از هوای مناسب
- در طب سنتی ایرانی هوا یکی از مواد اولیه مهم در تولید انرژی است.
- هوای آلوده و نیز گرم باعث ایجاد ضعف می شود. پس بهترین هوا را می توان در ساعاتی که هوا خنک است یافت.
- هوای صبح به علت اینکه هنوز آلودگی ها در آن زیاد نشده از بقیه زمان ها کیفیت بهتری دارد.
- چه خوب است که تکنیک تنفس طبی و ورزش را هم در این زمان انجام دهیم.
5 – مصرف خوراکی های مقوی
ماده اولیه اساسی دیگر برای تولید انرژی غذای مناسب است. طب سنتی ایران چند خوراکی را به علت تولید خون دارای کیفیت بهتر و نفوذ بیشتر به سراسر بدن ممتاز می شمرد. چند نمونه از این خوردنی های تقویتی در ادامه به طورتوضیح داده می شود:
انار
- میوه ای است که در فصل پاییز به راحتی در دسترس قرار می گیرد. بهترین نوع آن ملس یا دومزه است.
- علاوه بر اثر آنتی اکسیدانی، بهبود عملکرد کبدی، تنظیم دستگاه ایمنی بدن، پیشگیری از بیماری ها، مقابله با انگل های بیماری زا و اسهال در مطالعات روز دنیا در مورد انار اثبات شده است.
- دانه انار یا همان «ناردونه» که در آش انار و کوکو و خورش مرغ قابل استفاده است هم خاصیت رفع کم خونی و تقویت معده دارد.
نخود
- هر چند طبع گرم دارد ولی گرمی آن بسیار ملایم است. بسیار مقوی بدن است و اثر آن بر تقویت قوای جنسی بارز است.
- برای کم کردن نفخ در مورد کسانی که با این مساله مشکل دارند می توانند از خیساندن و تعویض آب، جدا کردن پوست و پختن با ادویه ای نظیر آویشن شیرازی، دارچین، شوید و زیره بهره ببرند.
- در مطالعات جدید هم به اثرات مفید نخود بر گرفتگی عروق کرونر قلبی، دیابت نوع دو، مشکلات گوارشی و سرطان ها اشاره شده است.
انجیر
- گرمابخشی ملایمی برای بدن دارد. می تواند به طور مناسبی چاق کننده باشد. بسیار انرژی زاست و می تواند مقوی اندام های بدن باشد.
- کسانی که مشکل نفخ دارند می توانند نوع خشک آن را با گردو استفاده کنند. مربای انجیر هم گزینه بسیار مناسبی برای صبحانه است.
سیر
- طبع گرم و خشک و اثر دارویی زیادی دارد. خون را رقیق می کند و برای غلظت خون و گرفتگی عروق گزینه مناسبی است.
- مدتی است پژوهش های زیادی بر روی اثرات آن انجام گرفته و اثر بخشی آن بر رفع تصلب شرایین، فشارخون و کلسترول بالا اثبات شده است.
- بهتر است به صورت پخته در غذاها یا ترشی سیر به میزان کم استفاده شود.
- افراد گرم مزاج از افراط در مصرف آن پرهیز کنند و مصرف کنندگان داروهای ضد انعقاد هم بدون مشورت پزشک به درمان با سیر نپردازند.
دارچین
- دارچین همانند سیر خواصی دارویی دارد و طبع آن گرم و خشک است.
- خون را رقیق می کند و دستگاه گوارشی را تقویت می نماید.
- بهتر است در غذا مصرف شود و افراد گرم مزاج از افراط در مصرف آن بپرهیزند.
- مطالعات جدید اثرات آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، ضد دیابتی، ضد میکروبی، ضد سرطانی، کاهش چربی خون، اشتها آوری و بهبود عملکرد دستگاه عصبی را برای آن گزارش نموده اند.
تخم مرغ نیم برشت
- مصرف تخم مرغ نیم برشت (تخم مرعی که زرده آن کامل بسته نشده و حالت خمیری داشته باشد) نه تخم مرغ به صورت نیمرو و املت ( چون از میزان خوش هضمی اش کاسته میشود) برای اشخاصی که دچار ضعف هستند، بسیار مناسب است.
- این منبع پروتئین تا هفته ای 4 تا 5 عدد در بیشتر افراد قابل هضم است.
- هضم خوب و تولید خون صالحی دارد که بسیار به کار بدن می آید.
فالوده سیب
فالوده سیب رنده شده که کمی قهوهای شده باشد یکی از بهترین میان وعدهها برای رفع خستگی و ایجاد نشاط است؛ اشخاص میتوانند این فالوده را همراه با کمی شیره انگور و گلاب مصرف کنند؛ این فالوده اگر هر روز استفاده شود در بهبود ضعف بدن بسیار موثر است.
کشمش و مویز
استفاده از مویز، نخودچی و کشمش برای افراد کمبنیه بسیار مفید است؛ مصرف بیست عدد مویز ناشتا به تقویت مغز و بهبود حافظه کمک شایانی میکند.
یکی
ممنون از مطالب خوبتون