مزاج‌شناسی

صبحانه مناسب برای افراد با مزاج و ویژگی های مختلف

صبحانه خود را با مزاج و شرایط بدنی خود تطبیق دهید

در طب سنتی وقتی شما اقدام به شناسایی مزاج خود می‌کنید، گام بعدی این است که سبک زندگی‌تان را با این مزاج‌ هماهنگ نمایید. یکی از جنبه‌های مهم در سبک زندگی افراد، رژیم و وعده های غذایی آن‌هاست که اگر در انتخاب آن دقت کافی به خرج ندهیم با خوردن غذاهای ناسازگار با طبع‌، بدن‌مان را گرفتار انواع بیماری‌ها می‌کنیم. بنابراین بر خود دیدیم تا این پست را به صبحانه سازگار و مناسب برای افراد با مزاج و ویژگی های مختلف اختصاص دهیم.

صبحانه؛ فقط صبح زود

  • یک تصور غلط اما رایج وجود دارد که فرد هرگاه از خواب بیدار شود و خوراکی بخورد، یعنی صبحانه خورده است.
  • در‌حالی‌که صبحانه در طب سنتی غذایی است که صبح زود (تقریبا از پنج و نیم تا هشت صبح) تناول می‌شود و بعد از آن هم خوابی در کار نیست؛ یعنی بلافاصله کار و فعالیت روزانه شروع می‌شود.
  • از نظر طب سنتی مهم‌ترین وعده‌های غذایی، صبحانه و شام هستند و خوردن یا نخوردن ناهار اهمیت چندانی ندارد.
  • علم پزشکی هم این مطلب را ثابت کرده است؛ هورمون‌های کاتابولیزان که چربی‌های بدن را آب می‌کنند و در خون می‌ریزند، صبح و غروب بیشترین میزان ترشح را دارند.
  • درست است که باید در خوردن چربی و شیرینی احتیاط کرد. ولی صبح‌ها اشکالی ندارد اگر غذاهایی را میل کنید که چرب و شیرین هستند اما به اندازه متعادل و متناسب با مزاج.
  • مصرف سبزی ها و میوه‌ ها و شیر سرد در ساعات ابتدایی صبح ممنوع است.
  • نوشیدن انواع و اقسام آب‌میوه‌ها در وعده صبحانه ممنوع است.
بیشتر بخوانید
اهمیت وعده صبحانه از دیدگاه طب سنتی

صبحانه مناسب افراد با مزاج مختلف

صبحانه مناسب دموی مزاج ها (مزاج گرم و تر)

  • نان جو با مرباهایی چون مربای آلبالو و تمشک، مربای گوجه سبز و آلو بخارا  یا مربای معتدل گل‌ محمدی، بالنگ و پرتقال
  • نوشیدن آب و چای ولرم و رقیق با چند قطره آب لیمو تازه بدون عسل و شیرین کننده
  • در صورت استفاده از عسل، به مقدار کم مصرف گردد.
  • سفیده تخم مرغ
  • پنیر با گردو
  • عدسی در حد متعادل با گلپر

برای افراد دموی مزاج مواد غذایی چون کره و خامه، زرده تخم مرغ، شیرمحلی، شیرعسل، شیره انگور، ارده و نان گندم در وعده صبحانه توصیه چندانی نمی شود.

صبحانه مناسب صفراوی مزاج ها (مزاج گرم و خشک)

  • سیب‌زمینی بخارپز
  • نان جو با مرباهای هلو، کیوی، شاه توت، توت فرنگی، زردآلو، تمشک
  • نوشیدن آب و چای ولرم و رقیق با چند قطره آب لیمو تازه بدون عسل و شیرین کننده
  • پنیر با گردو یا زیره
  • سفیده تخم مرغ

صفراوی مزاج‌ها باید از مصرف نوشیدنی‌های گرم مانند چای داغ پرهیز کنند؛ نوشیدنی‌های گرم موجب برهم خوردن تعادل صفراوی مزاج‌ها می‌شود.

بیشتر بخوانید
بهترین صبحانه جهت جلوگیری از سستی بدن

صبحانه مناسب سوداوی مزاج ها (سرد و خشک)

  • تخم مرغ عسلی یا نیم برشت
  • نیمرو با روغن کنجد
  • مویز و کشمش، خرمای شیره دار
  • فرنی با شیربادام یا شیربرنج با عسل، شکر سرخ یا شیره انگور
  • حریره بادام
  • مصرف متعادل هلیم با مقدار کمی روغن حیوانی و دارچین
  • شیر گرم با مصلح (خرما یا عسل)
  • نوشیدن آب گرم +لیمو تازه+ عسل
  • ارده کنجد با عسل یا شیره انگور
  • نان سنگک کنجدی با کره محلی گاوی (به مقدار کم) و مربای به، انجیر، هویج، گیلاس، گلابی، قیسی

مصرف پنیر همراه با چای شیرین در وعده صبحانه برای افراد سوداوی‌مزاج مضر است، زیرا سبب افزایش رسوبات خون شده و آنها دچار یبوست می شوند و این امر برای سلامتی زیان آور است.

صبحانه مناسب بلغمی مزاج ها (سرد و تر)

  • تخم مرغ عسلی یل نیم برشت
  • پنیر با گردو یا زیره یا سیاهدانه
  • شیر گرم شده به مقدار کم و با عسل یا گلاب
  • نان یا نان سنگک با کره محلی، خامه و سرشیر گاوی (به مقدار خیلی کم) و همراه با مربای سیب و مربای زنجبیل
  • ارده کنجد با عسل یا شیره انگور

چای، قهوه و نسکافه برای بلغمی ها و سوداوی ها مضر است و بهتر است در وعده صبح خیلی کم یا اصلاً مصرف نگردد.

تمام مواد لبنی، مانند شیر، ماست، دوغ، کره، سرشیر، خامه، پنیر و کشک برای افراد بلغمی مزاج مضر است مگر به مقدار کم و با مصلح استفاده شود.

بیشتر بخوانید
نوشیدنی صبحگاهی

صبحانه مناسب برای افراد با ویژگی های مختلف

  • مصرف متعادل کره با انواع مربا (متناسب با مزاج) یا با عسل در صورت عدم ابتلاء به دیابت؛ برای کودکان، نوجوانان، جوانان، دوران بارداری و شیردهی مناسب است.
  • ارده کنجد با عسل یا به تنهایی برای افراد سردمزاج و کسانی که ضعف بدنی دارند مناسب است، اما افراد دارای آلرژی و حساسیت باید مراقبت باشند.
  • نان و پنیر و گردو با انگور برای افراد لاغر که دوست دارند اضافه وزن پیدا کنند مناسب است.
  • پنیر و سبزی خرفه با گردو مناسب برای افرادی که دیابت بارداری دارند.
  • نیمرو با روغن کنجد یا روغن حیوانی و کمی زعفران یا دارچین برای بیشتر افراد قابل مصرف است.
  • هلیم غذایی غلیظ و مولد خون است، در معده ضعیف غذای مناسبی نیست، در سنین رشد، ورزشکاران و بانوان شیرده، افراد لاغر و در فصل سرد سال و در افراد سوداوی انتخاب خوبی است.
  • تخم مرغ آب پز با زرده ای خمیری (زرده نیم برشت) ارزش غذایی بالا داشته و از هضم خوبی برخوردار و تولید خون صالح می کند که مصرف آن با نان برای زنان باردار و شیرده و افراد سرد مزاج بسیار مناسب است.

منبع: گردآوری شده توسط تیم محتوایی طبایع (برگرفته از صحبت های دکتر علیرضا عباسیان و سایت دکتر سودابه بیوس و دکتر الهام اختری)

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۴.۳۳ (۳ رای)
برچسب ها

اطلاعیه مهم!

همراهان گرامی طبایع می توانند برای تشخیص مزاج و انجام مشاوره تخصصی به لینک زیر مراجعه نمایند...

توجه توجه!

برای شرکت در کلاس‌های آموزشی با گواهینامه معتبر انجمن علمی به لینک زیر مراجعه نمایید...

مژده مژده!

برنامه موبایل اندروید طبایع با امکانات بسیار آماده شد! جهت آشنایی با اپلیکیشن و دانلود به لینک زیر بروید...

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
4.33 (3 رای)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

بستن