در ادامه معرفی و روش های درمانی بیماری های فصل تابستان بر اساس توصیه های طب سنتی در سه قسمت پیش به معرفی بیماری های مغز و اعصاب و بیماری های قلبی و عروقی می پردازیم.
بیماریهای مغز و اعصاب
کاهش آب بدن و غلبهی گرمی و خشکی بر بدن، مغز را شدیدا تحت تاثیر قرار میدهد. این گرمی و خشکی که به طور غیرطبیعی و بیش از حد مجاز در بدن ایجاد شده با بیقراری، کلافگی، دلهره، عصبانیتهای آنی و درگیریهای فکری و تشدید اختلالات شخصیتی بروز پیدا میکند. در واقع این عارضههای روحی ناشی از غلبههای شدید صفراست که با توجه به ویژگی گرم و خشک تابستان بیشتر بروز میکنند. همچنین بیماری میگرن که در طب سنتی با واژهی شقیقه نام برده شده (بهخصوص نوع میگرن گرم) تعداد حملات بیشتری دارد.
توصیه های طب سنتی برای درمان بیماری های مغز و اعصاب
برای پیشگیری و درمان بیماری های اعصاب و روان ناشی از کم آبی بدن مواردی که در قسمت کم آبی بدن گفتیم را رعایت کنید. علاوه بر آن ها با توجه به مزاج خود از دمنوش های زیر نیز می توانید برای تقویت اعصاب استفاده کنید.
- مصرف دمنوش ترکیبی گیاه زیرفون به همراه هل و به لیمو فوقالعاده آرامبخش، ضد تپش قلب، خوابآور و تقویتکننده اعصاب است.
- دمنوش ترکیبی یک قاشق غذاخوری ریشه سنبل الطیب، برگ نعنا و گیاه اسطوخودوس و دم کردن آن به مدت ۳۰ دقیقه در یک لیوان آب جوش دمنوشی بسیار مفید برای آرامش اعصاب به شمار میرود. افراد میتوانند پس از دم کشیدن آن را صاف کرده و روزی ۲ بار، صبح و شب میل کنند.
- همچنین دمکرده ۵ گرم گیاه ریحان و گلبرگ شقایق نیز میتواند به عنوان دارویی برای تقویت اعصاب عمل کند.
- دمنوش بابونه فوقالعاده نشاطآور، آرامبخش، تقویتکننده اعصاب و حافظه است.
- دمنوش گیاه نعنا فلفلی تنظیمکننده سیستم عصبی و هورمون در خانمها، آرامبخش، تقویتکننده کبد و ضد تهوع است.
- دمنوش میوه گل نسترن:با ۱۵ عدد میوه گل نسترن میتوانید یک دمنوش آرامبخش اعصاب و روان تهیه کنید. این چای طبیعتی معتدل و تا اندازهای خشک دارد.
- استفاده از دمنوش ترکیبی لاوندر، گل محمدی، چند پر گل شقایق و بنفشه دارای طبع معتدل بوده و برای همه مزاجها مفید است. استفاده از آن سبب ایجاد آرامش شده و جایگزین خوبی برای چای است.
- دمنوش چای سفید به تنهایی یا به همراه زنجبیل و به لیمو دارای طبع گرم و آرامبخش است. در افرادی که دارای طبع خیلی سرد و دارای اضافه وزن هستند توصیه میشود.
- دمنوش بادرنجبویه، نشاطآور و آرامبخش اعصاب است. برای استفاده از آن یک قاشق مرباخوری از پودر آن، برای یک فنجان آب جوش در نظر گرفته میشود. از این دمنوش میتوان روزی ۳ فنجان نوشید.
- یکی از خواص منحصر به فرد چای یا دمنوش به لیمو، ویژگی آرامبخشی آن است. جالب است بدانید که در علم رایحه درمانی نیز از روغن این گیاه برای درمان بیخوابی شبانه و آرامش اعصاب استفاده میشود.
- ۸ استکان آب را با ۱۰ گرم لیمو عمانی و ۵ گرم گل گاو زبان و ۵ گرم سنبل الطیب را در یک قوری چینی ریخته و آن را بجوشانید. طوریکه شش استکان از هشت استکان آب باقی بماند.
- با نبات صبح سه استکان و شب سه استکان میل نمایید و یک هفته یا بیشتر بر حسب نیاز مداومت کنید تا اثر معجزه آسای آن را ببینید.
- مصرف غذاهای غنی از منیزیم مانند شکلات تلخ، سبزیجات برگ سبز، کلم بروکلی، موز، آلو و زرد آلو، یک راه عالی برای مقابله با کمبود این مواد معدنی به طور طبیعی است.
- منبع امگا ۳ در ماهیهایی مانند ماهی آزاد، قزل آلا، تن، ساردین، شاه ماهی تعریف میشود. در گیاهان هم روغنهای سویا، دانه کتان و گردو، فندق و کنجد حاوی امگا۳ هستند.
- غذاهایی مانند ماهی، نان، غلات، سبزیجات، برنج قهوهای، پنیر و زرده تخم مرغ را مصرف کنید که به طور طبیعی حاوی ویتامین هستند.
- کمبود ویتامین B اصلیترین عامل ایجاد افسردگی و مشکلات اعصاب است. مواد غذایی که ویتامین B به وفور در نوعهای مختلف در آن یافت میشود: جوانه گندم و جو، غلات و نان سبوسدار، جگر و انواع گوشت، دانه آفتابگردان و بادام زمینی و نانهای سبوسدار، جگر، مغز، قلوه، موز، برگه آلو و آب پرتقال. با توجه به طبع گرم و خشک تابستان از مواد غذایی با طبع گرم همراه با مصلحاتشان استفاده کنید.
- دوش گرفتن معمول خود را با یک دوش کوتاه سرد به پایان برسانید. یا اینکه یک حوله تمیز را در آب سرد خیس کنید و به آرامی روی بدن خود بمالید و سپس لباس گرم بپوشید.
- ورزش کردن یکی دیگر از راههای کسب آرامش و نشاط بدن هست.
بیماریهای قلبی و عروقی
در تابستان به دلیل افزایش غلظت خون ناشی از کمآبی بدن، بیماریهای قلبی عروقی به ویژه بیماری کرونر که موجب سکته قلبی میشود و همچنین ایجاد لختههای خون در مغز (CVP) شیوع بیشتری دارند. حتی خفقان (تپش قلب) که یکی از علائم بینظمی عملکرد قلب است میتواند افزایش پیدا کند.
توصیه های طب سنتی برای درمان بیماری های قلبی و عروقی
تقویت قلب به روش های طب سنتی
- عسل طبیعی مخلوط با آب یا مخلوط با آبجوش ولرم صبح ها ناشتا میل شود.
- مصرف یک لیوان شیر تازه گاو کم چرب مخلوط با یک قاشق مرباخوری عسل طبیعی، نان سبوس دار با مربای سیب،
- مربای به، مربای آمله، مربای هویج زرد (زردک) برای صبحانه.
- خوردن گلابی رسیده، انگور سیاه، دمکرده بومادران و دمکرده کاسنی بین صبحانه و ناهار.
- کباب ماهی (و بعد از آن عسل بخورید) و یا کباب ران مرغ بدون پوست با نارنج و سپس دوغ شیرین کم چرب برای ناهار
- همراه با بادرنجبویه، کاهو (بدون سس) و روغن زیتون، و سبزی شنبلیله و سبزی ریحان.
- بعد از غذا، سیب درختی رسیده شیرین.
- هویج زرد، انار شیرین، طالبی، توت فرنگی، به مقدار نصف قاشق چای خوری نارمشک مخلوط با عسل آویشن، گیلاس، آلبالو، آلو بخارا، کرفس، سیر پخته و پیاز پخته برای عصرانه.
- آش آلو با نان جو سبوس دار به همراه پرتقال، سوپ جعفری، کیک هویج زرد، روغن زیتون با نان جو سبوس دار به همراه دارابی یا گریپ فوروت، زرشک پلو با روغن زیتون خوراکی به همراه نان جو سبوس دار به همراه پرتقال برای شام.
- شب قبل از خواب ۷ برگ کاسنی، عرق طبیعی بید مشک، عرق طبیعی بادرنجبویه، آب سیب رسیده شیرین تازه، آب به رسیده و گلابی رسیده.
- گل سرخ، سیب، ریحان، گشنیز، هل، میخک، گلاب، زرشک بدون هسته، پسته، نعناع، آب گوشت، زرده تخم مرغ، عرق بیدمشک، آب به با عسل، مربای به عسل، مربای آمله، دمکرده گل بومادران با عسل، مغز خام پسته تازه، رب انار، رب سیب، آب سیب، مربای سیب، شکوفه انگور، زعفران، سیاه دانه و عسل، سیر، زردچوبه، لیمو، زنجبیل، تخم شنبلیله، عسل، گل گاوزبان، چای سبز، دارچین و کلم بروکلی، آب گلابی شیرین، آب گوشت، میوه زالزالک و پودر میوه بالنگ (اترج) مخلوط با عسل طبیعی برای تقویت قلب مفید هستند.
- مخلوط گلاب طبیعی + عرق طبیعی بید مشک + عسل آویشن.
- شیر تازه گاو کم چرب مخلوط با عسل آویشن یا عسل نعنا.
- دم کرده علف مرغ.
- روغن بادام، روغن هسته انگور و روغن فندق.
بادرنجبویه، اسطوخودوس، افسنتین و افتیمون از هرکدام ۲ گرم با لیمو عمانی در قوری دم کرده و مصرف کنید.
- شربت جلاب. یک کیلو شکر را با ۳کیلو گلاب روی حرارت ملایم گذاشته تا به قوام برسد و با یک گرم زغفران مخلوط شود و موقع مصرف با آب رقیق کرده و بنوشید.
تمامی خوراکی هایی که معرفی می شوند بایستی متناسب با مزاج افراد مصرف شوند ولی گل گاوزبان معمولا برای تقویت قلب تمامی مزاج ها توصیه می شود.
عرقیات مفید برای قلب
- گل محمدی (گلاب طبیعی) مقوی اعصاب قلب و دافع اخلاط خونی.
- عرق مرزنگوش بازکننده گرفتگی قلبی و مغزی.
- عرق گشنیز مفید برای قلب، مغز و سیستم گوارشی، مفرح و مقوی مغز و اعصاب و قلب است.
- عرق گزنه مقوی اعصاب و قلب، دفع کننده خلط خونی و کاهش قند.
- عرق طبیعی عناب مخلوط با عسل برای تولید خون سالم تمیز و تصفیه کننده خون.
- عرق کلپوره در درمان آنژین صدری (درد در ناحیه سینه و قلب) و کاهش قند.
- عرق کرفس، باز کننده عروق بسته حتی عروق کرونر قلب.
- عرق کاهو تصفیه کننده خون.
- عرق برگ چغندر تصفیه کننده خون.
- عرق کاسنی تصفیه کننده خون.
- عرق شوید پائین آورنده چربی های مضر خون و کاهش دهنده فشارخون.
- عرق شنبلیله پائین آورنده چربی های مضر خون و کاهش دهنده فشارخون.
- عرق شاهتره تصفیه کننده خون، صفرابر، کاهش دهنده غلظت و و چسبندگی خون.
- عرق زنیان بالا برنده فشارخون و درمان کننده چاقی شکمی.
- عرق بابونه، قاعده آور در زنان و رقیق کننده خون غلیظ در مثانه در زن و مرد.
- عرق آویشن افزایش دهنده فشار خون و مقوی اعصاب و ضد تشنج.
- عرق نعنا درمان امراض قلبی و گوارشی و جهاز تنفسی.
- عرق یونجه (اسپست) تقویت عمومی، عامل جلوگیری از خونریزی و ضد پارکینسون، ضد رعشه، ضد تشنج.
- عرق بومادران کاهنده فشار خون، بند آورنده خونریزی از بینی، کاهنده قند کا خون، در زنان قاعده آور است.
- عرق خارشتر، تصفیه کننده خون و کبد.
- عرق زنجبیل، ضد انعقاد و لخته شدن خون (اثر آن از تأثیر سیر و پیاز و قرص شیمیائی آسپرین در پدیده ضد انعقادی خون بیشتر است)، محرک قلب، ضد کلسترول و ضد سرطان.
- عرق برگ گردو، کاهش دهنده کلسترول بد و تری گلیسرید خون، کاهنده قند خون، تنظیم فشار خون، درمان التهاب و ورم مفاصل و کمک به درمان نقرس (MSU).
- عرق شنبلیله + عرق کاسنی + عرق شوید+ عرق عناب پایین آورنده فشارخون است.
- عرق شوید+ عرق شنبلیله + عرق زیره + عرق گشنیز + عرق کاسنی + عرق کرفس + عرق بید کاهنده چربی خون و رافع سفتی و سختی رگ ها.
- عرق سنبل الطیب یا عرق گل گاو زبان + عرق گل بهار نارنج + عرق مرزنجوش + عرق بابونه+ عرق اسطوخدوس + عرق کلپوره+ عرق بادرنجبویه + عرق بومادران ضد گرفتگی و ضد تپش قلب.
مواد غذایی که مانع لخته شدن خون در رگ می شوند
- انگور قرمز.
- سیر.
- پیاز.
- فلفل تند.
- قارچ سیاه.
- زنجبیل.
- جعفری.
- روغن زیتون.
- روغن هسته انگور.
- زیره.
- میخک.
- ماهی آزاد، ازونبرون و ساردین.
- میگو
- چای سبز و سیاه.
- موز.
توصیه های طب سنتی برای افرادی که سکته کرده اند
- روزی یکبار پیاز پخته، به مدت نیم ساعت در گودی کف پا گذارده شود.
- هر شش ساعت دو لیوان (یک لیوان آب، یک لیوان آبجوش ولرم) بنوشید.
- هر روز، هفت تا چهارده عدد آلو بخارا بمکید و بخورید.
- هر روز یک قاشق غذاخوری زرشک خام میل کنید.
- هر روز یک قاشق غذا خوری تمشک بخورید.
- هر روز یک ساقه ریواس مصرف کنید.
- هر روز چهارده عدد عناب بخورید.
- یک استکان دمکرده ناخنک (اکلیل الملک) بخورید.
- عناب را بجوشانید و پس از ولرم شدن به نسبت مساوی با آب کاهو مخلوط کنید، سپس میل نمایید(درمان لخته، درمان پلاک و درمان سرطان می باشد).
- شربت آلبالو، شربت گل بهار نارنج، شربت گل بیدمشک.
- شیر عسل.
- خرما با آبجوش ولرم.
- آجیل خام تازه (مانند: مغز خام بادام شیرین درختی، چلغوز خام تازه).
- نان سبوس دار (نان جو سبوس دار، نان گندم سبوس دار).
- برنج سبوس دار.
- گوشت بصورت بخار پز یا کبابی (با شعله غیر مستقیم حرارت، کباب شود) یعنی گوشت سفید مانند: ماهی سفید بدون پوست، ماهی قزل آلا بدون پوست، ران مرغ بدون پوست، راین بوقلمون بدون پوست. و گوشت قرمز مانند: سر دست گوسفند، ران گوسفند.
توصیه های طب سنتی برای درمان فشار خون
- مخلوط سرکه طبیعی سیب + صبر زرد (آلوئه ورا) را به مدت ۲۰ دقیقه در گودی کف پا بگذارید.
- به همراه ناهار و شام سبزی شنبلیله و میوه گریپ فوروت (توسرخ،دارابی) بخورید.
- بین روز آب ماست، آلوچه، قره قروت بی نمک و ذغال اخته بی نمک مصرف کنید.
- عسل طبیعی (ارگانیک) باعث تحریک و تقویت قلب و گشادی رگ ها و افزایش جریان خون در شریانچه ها و تنظیم فشار خون می شود و از انفارکتوس قلبی یا سکته قلبی (Myocardial infarction) جلوگیری می کند، عسل به علت داشتن گلوکز زیاد انرژی لازم برای میوکارد را فراهم می کند.
درمان آریتمی قلب (نا منظمی ضربان قلب)
- گلابی رسیده شیرین، انگور سیاه شیرین و دم کرده گل بومادران.
توصیه های طب سنتی برای درمان تپش قلب
- میوه به یا یک استکان آب به یا دو قاشق غذاخوری مربای به صبح ها میل شود.
- یک لیوان آب سیب تازه به همراه یک قاشق غذاخوری عسل آویشن یا عسل نعنا شب ها بعد از شام میل شود.
- دمکرده گل بومادران مخلوط با عسل آویشن.
- مربای آمله.
- خوردن روزی ۷ تا ۱۶ عدد دانه اسپند.
- گلابی شیرین.
- خوردن دمکرده گل گاو زبان مخلوط با عسل آویشن.
- میوه زالزالک.
- ترکیب گل بهارنارنج + سنبل الطیب + گل بنفشه طبی، به نسبت مساوی یا مخلوط و پودر شود، سپس در یک استکان یا یک لیوان آبجوش ریخته و مصرف شود، در ظرف چند دقیقه تپش قلب خوب می شود.
توصیه های طب سنتی برای درمان گرفتگی عروق کرونر قلب
- یک لیوان شیر گاو کم چرب با یک قاشق مرباخوری عسل اسطوخدوس یا آویشن یا نعناع و یا، مخلوط سکنجبین با آب انار شیرین برای صبحانه.
- یک خوشه انگور سیاه یا ۲۱ عدد مویز ناشتا (یعنی کشمش انگور سیاه) بین صبحانه و ناهار.
- به همراه ناهار و شام یک قاشق غذاخوری آبغوره طبیعی انگور عسگری میل کنید.
- ظهرها یک عدد گلابی بخورید.
- عصرانه چند عدد برش آناناس و یا سکنجبین عنصلی.
- کاهو را از بالا چهار قسمت کنید و در هر نوبت با ناهار و شام یک قسمت را بدون سس مصرف کنید.
- شب قبل از خواب یک ساقه کرفس بخورید یا یک استکان آب کرفس و یا دمکرده تخم کرفس (یک قاشق چای خوری تخم کرفس را در یک استکان آبجوش ریخته و صبر کنید تا دم بکشد) بنوشید.
- تره فرنگی به همراه ناهار و شام بخورید.
- ریحان کوهی (بادروج).
- ته نشین سرکه سیر، بازکننده عروق کرونر قلب است.
- در اول و آخر غذا، به مقدار یک گرم از مخلوط آویشن نمک ( نمک دریا ) بخورید، در حالیکه غذایتان باید بی نمک باشد.
- میوه شقاقل (هویج وحشی) بازکننده عروق کرونر و ضد آنژین صدری (به وضعیتی گویند که بیمار دچار درد قفسه سینه شده باشد که منشا درد مشکل در شریانهای کرونر باشد) است.
- زیتون خوارکی طبیعی و روغن آن.
- تخم شنبلیله: این گیاه دارای ساپونین (Saponin) است که میتواند میزان کلسترول بدن شما را کم کرده و از انسداد رگهای کرونری شما جلوگیری کند. همچنین به میزان زیادی فیبر در این گیاه وجود دارد که در پایین آوردن میزان LDL مؤثر است. به مدت ۲۴ ساعت تخم شنبلیله را در آب خیس کنید، دانههای خیس شده را با آب مخلوط کرده و ناشتا میل کنید.
- روزی سه عدد قره قاط زرد میل کنید.
- هرروز، یک عدد پیاز قرمز با ناهار بخورید.
- عناب را بجوشانید و پس از ولرم شدن به نسبت مساوی با آب کاهو مخلوط کرده و میل نمایید.
- معجون سیر و لیمو ترش: ۳۰ حبه سیر را پوست بگیرید و با ۵ عدد لیمو ترش در همزن بریزید و مخلوط کنید، مخلوط را در یک لیتر آب بجوشانید. بعد از خنک شدن مخلوط سیر و لیمو ترش، آن را در داخل ظرف شیشهای در یخچال نگه دارید و روزانه نصف استکان مصرف کنید.
- کاتچین (Catechin) موجود در چای سبز به طور معجزهآسایی کلسترول بدن را کم کرده و سبب تقویت قلب و باز شدن عروق منسدد میشود.
- گل گاو زبان، بادرنجبویه، عسل، زعفران، عرق بیدمشک و گلاب: ۱۵ گرم گل گاوزبان و ۱۵ گرم بادرنجبویه را در حدود یک لیتر آب بجوشانید. بعد از به جوش آمدن، آن را از صافی رد کنید. به اندازه یک لیوان عرق بیدمشک و گلاب به آن اضافه کنید و با ۲۵۰ گرم عسل مخلوط کنید. میتوانید از مقداری زعفران نیز استفاده کنید. روزی سه استکان از این محلول گیاهی مصرف کنید.
- اسفناج دارای فیبر، آهن و پتاسیم است و برای درمان گرفتگی عروق مفید است.
- دارچین خواص درمانی فراوانی دارد و برای درمان گرفتگی عروق و سلامت قلب بسیار مفید است. مصرف دارچین هم به صورت دمنوش یا مخلوط با چای و همچنین به صورت اضافه کردن به غذاها می تواند انجام شود.
- سیترولین (Citrulline) موجود در هندوانه برای جلوگیری از التهاب و انسداد عروق مفید است.
- روزانه یک فنجان قهوه مصرف کنید.
- ویتامین K موجود در کلم بروکلی برای جلوگیری از سفت شدن رگهای قلب و التهاب عروق مفید است.
- در سبزی خوردن ها شاهی برای درمان گرفتگی عروق بسیار مفید است.
پرهیزات برای پیشگیری بیماری های قلبی به خصوص در تابستان
پرهیز از مصرف دخانیات و مشروبات الکلی مخصوصا در این فصل
پرهیز از پرخوری و کم تحرکی
پرهیزات برای تپش قلب عبارتند از: ترشیجات مانند آبلیمو ترش، لیمو عمانی، آلوچه، ترشک، قره قروت، تمرهندی، آب ماست، گوجه سبز و ترشیجات بندری و لیته، بیخوابی، اضطراب و دلهره، استرس، حرص و جوش و فکر و خیال.
محدودیت های استفاده از سنبل الطیب در درمان بیماری های قلبی: سنبل الطیب نبایستی به همراه گل گاوزبان مصرف شود، زیرا باعث افت فشار خون و سرگیجه و ایجاد مسمومیت شدید، و به کما رفتن شخص و گاهی منجر به مرگ می شود. سنبل الطیب را نباید با داروهای شیمیائی ضد افسردگی، ضد اضطراب، آرامبخش، خواب آور، آنتی هیستامین مصرف کرد، زیرا بسیار خطرناک است. زیاده روی در مصرف سنبل الطیب نشود، زیرا مسمومیت، خستگی، احساس سبکی سر، گشاد شدن مردمک چشم، مسمومیت کبدی می آورد.
پرهیزات مربوط به گرفتگی رگ ها: خوردن نمک زیاد، نوشابه های گازدار، آبمیوه های شیمیایی، خیار شور، آجیل و تخمه بو داده که باعث رسوب سدیم در رگ ها می شوند. خوردن سرخ کردنی، تفت دادنی، بو دادنی، چربی با ترانس بالا، خامه، سرشیر، ته دیگ، کله پاچه، انواع سس ها، جگرسیاه، روغن جامد، کنسروها و آبمیوه های شیمیایی که باعث رسوب تری گلیسرید خون می شوند. رسوب کافئین بر اثر خوردن چای، قهوه، شکلات، کاکائو، نسکافه به مقدار زیاد، دخانیات، مواد افیونی، قرص های روان گردان و مشروبات الکلی.
تنقلات شیمیائی و صنعتی (پفک، اسمارتیز و…).
قند و شکر شیمیایی، نان سفید، کیک سفید، ژله، آدامس شیمیایی، سس، خامه، سرشیر، کیک خامه ای.
ادامه مطلب را در قسمت 5 بخوانید.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع