من «فلوئور» هستم !
من یکی از عناصر و املاح مفیدی هستم که در طبیعت وجود داشته و در ساختمان مینای استخوان ها و دندان ها و غضروف ها نهایت لزوم را دارم. کرم خوردگی و سستی دندان ها که متأسفانه روز به روز زیادتر می شود با گرسنگی نا آشکار من بستگی داشته و اهمیت آن محتاج به تذکر نیست .
من در آب، در هوا و در اکثر خوراکی ها وجود دارم و کمی و زیادی من نقش مهمی در زندگانی ساکنان هر منطقه بازی می کند. کودکان هنگام در آوردن دندان احتیاج بیشتری به من دارند. اکثر غذاهای روزانه محتوی ۰/۲ تا ۳/. میلی گرم در کیلو، از من می باشند. شیر گاو ۰/ ۱ تا ۰ / ۲ میلی گرم در لیتر دارد . یک رژیم غذایی متوسط بدون در نظر گرفتن آب آشامیدنی روزانه ۲/. تا ۶۳/. میلی گرم از من به انسان می دهد و بقیه نیاز روزانه را بایستی شما از آب آشامیدنی اخذ نمایید .
دو نوع از غذاهای شما سرشار از من بوده و خوردن آن ها کمک مؤثری جهت رفع کمبود من می باشد.
- ماهی ها و سایر حیوانات دریایی مخصوصا ماهی های حرام که در زندگانی شما چندان وارد نمی شوند تقریبأ نیم تا ۱/۶ میلی گرم از من در صدگرم دارند و کسانی که ماهی و سایر حیوانات دریایی را بیشتر از ما مصرف می کنند، دندان های آنها دارای مینای محکمتری می باشد .
- دومین غذایی که سرشار از من است و در زندگانی روزانه ی ایرانیان بیشتر وارد است، چای می باشد . چای چین ۶/۷ تا 3۵/۵ میلی گرم در صد گرم، چای مصرفی اروپاییان 16/15 تا 20/28 میلی گرم در صد گرم، چای مصرفی در زلاند جدید ۹/۶ تا 14/۷ میلی گرم در صد گرم، از شبه فلز من را دارا می باشند و روی این اصل است که می توانیم بگوییم چای یکی از نوشیدنی های مفیدی است که در زندگانی ایرانیان نقش مهمی دارد .
چای جوشیده بیشتر و چای دم کرده کمتر از من دارد.
چای جوشیده ۳۰ تا پنجاه درصد فلوئور موجود در برگ را در آب حل می کند و این نسبت با جوانی و پیری برگ بستگی دارد و چای های بهاره که چین اول را تشکیل می دهند، مقدار بیشتری از من دارند. نسبت من در چای سیاه بیشتر از چای سبز است.
یک فنجان چای بطور متوسط 0/2 میلی گرم از من دارد و به عقیده ی دانشمندان مصرف روزانه ۸/۱ گرم چای خشک می تواند ۴۵/. تا ۹۸/. میلی گرم از من را به شما بدهد و چون شما معمولا بطور متوسط پنج گرم چای خشک مصرف می کنید و چای مخلوط به طور متوسط ۱۵ میلی گرم در صد گرم، از شبه فلز من دارد و به این حساب روزانه 0/22 میلی گرم از راه نوشیدن چای به بدن شما وارد می شوم، البته این محاسبه روی چای دم کرده است، زیرا شهری ها کمتر چای جوشیده می نوشند.
در اینجا لازم است تذکر دهیم که اطفال هنگام در آوردن دندان های شیری چای نمی نوشند و اگر هم بنوشند فوق العاده کم رنگ و کم مایه است و به همین جهت دندان هایی که در می آورند گرسنگی نامرئی فلوئور داشته و زود از بین می روند .
گرسنگی شبه فلز من (فلوئور) در تهران نظر به اینکه کوه دماوند سال ها است خاموش شده و تهران به کوه های آتش فشانی دیگری نزدیک نیست و همچنین در اطراف تهران فعالیت استخراج معادنی که در آنها فلوئور وجود داشته باشد، خیلی کم است، به این جهت می توان گفت که هوای تهران عاری از شبه فلز من بوده و مردم تهران از راه هوا در آمد فلوئوری ندارند .
مصرف ماهی نیز در تهران بیشتر در فصل زمستان است، که متاسفانه فعلا کمیاب شده، و سایر حیوانات و موجودات دریایی هم وارد غذای ما نمی شود و از این جهت نیز عایدی زیادی نداریم.
وجود من (فلوئور) در آبهای تهران
در گذشته که مردم تهران از آب قنات مشروب می شدند، عایدی فلوئوری بیشتری داشتند . آب شاه ( نام یک قنات) 0/45 میلی گرم در لیتر و قنات امیر آباد معروف به قنات دانشگاه ۱/۹ میلی گرم داشت و آب چاه های عمیق نیز بطور متوسط 0/45 میلی گرم داشت، اما امروز آب تهران لوله کشی شده و منحصرا ۳۲/. میلی گرم دارد.
اگر بطور متوسط روزانه شما یک لیتر و نیم آب بنوشید عایدی فلوئوری شما نسبت به گذشته که آب قنات می خوردید 0/48 میلی گرم می باشد که یعنی ۱۹/. میلی گرم عایدی فلوئوری شما کم شده است و به همین جهت است که روز بروز پوسیدگی دندان در تهران زیادتر می شود.
میزان فلوئور در آب
طبق محاسباتی که از نظر علمی شده است، میزان من در آب نباید کمتر از یک میلی گرم و زیادتر از 1/5 میلی گرم در لیتر باشد و چون آب لوله کشی تهران فقط 0/32 میلی گرم دارد، ۶۸/. = 0/32 – ۱ یعنی ۶۸/. میلی گرم کمتر از حداقل دارد و بایستی آنرا طبق اصول علمی به آب لوله کشی افزود و تا زمانی که این موضوع عملی نشود، نباید انتظار داشت که اطفال و بقیه ی ساکنان تهران دندان محکم و کرم نخورده داشته باشند .
کمبود فلوئور در غذاها
یکی دیگر از دلائل سست شدن استخوان و دندان ها و زیاد شدن کرم خوردگی دندان پیدایش آسیاهای موتوری است که در اثر ایجاد حرارت فلوئور را به سبوس چسبانده و با عمل بوجاری و الکهای نرم، مقداری از آنرا از نان که غذای روزانه است، خارج می سازد و این امر در برنج هم صورت می گیرد .
گرسنگی فلوئوری خوراکی ها همانطور که مادر گرسنه، بچه ای ضعیف و ناتوان بدنیا می آورد، زمین گرسنه نیز قادر به خلق عناصر معدنی نیست و نمی تواند بیشتر از آنچه از آب یا عوامل دیگر می گیرد، تحویل گیاه دهد، از این رو خوراکی هایی که فلوئور کمتری از آب و زمین می گیرند، میزان فلوئورشان از محصولات مشابه آنها که در نقاط فلوئوردار پرورش می یابند، کمتر است.
چنانچه لوبیای سفید که معمولا بایستی ۲/۱ میلی گرم درصد فلوئور داشته باشد، دردهات اطراف تهران ۱/ ۲۵ میلی گرم درصد دارد و شک نیست چنین لوبیایی چون خود گرسنه است، خوردن آن ایجاد گرسنگی فلوئور خواهد کرد.
تغییر روش غذایی
یکی دیگر از دلایل افزایش پوسیدگی و کرم خوردن دندان، تغییر رژیم غذایی است که به مرور زمان پیدا شده است. سابق شما لوبیای سفید، عدس و ماش بیشتر از امروز می خوردید. امروز مواد گوشتی بیشتر از سابق می خورید، حبوبات مخصوصا عدس ، ماش و لوبیا سرشار از فلوئور بوده و تقریبا دو برابر گوشت و سبزی ها فلوئور دارند و همین امر جیره روزانه فلوئور را در تغذیه کم کرده و سبب افزایش کرم خوردگی دندان و سستی استخوان ها شده است.
آسمان صاف و آفتابی ایران
شما در ایران آسمانی صاف و آفتابی دارید و چنانچه کلسیم و ویتامین (د) در معرفی خود تذکر دادند تثبیت کلسیم در بدن شما به آسانی صورت می گیرد و از طرف دیگر بد نیست بدانید جذب کلسیم زیاد مانع تثبیت فلوئور در دندان ها و استخوان های شما است.
به عبارت دیگر کلسیم و فلوئور می توانند در ساختمان دندان ها و استخوان ها جای یکدیگر را اشغال نمایند و آفتاب زیاد ایران این فرصت را به کلسیم داده و در مواقع کمبود فلوئور، جانشین آن شده و سبب پوسیدگی دندان ها و ناخن ها و استخوان ها می شود. افزایش مقداری فلوئور دو سدیم به آب مشروب که قدرت جذب آن زیاد است این نقیصه را جبران خواهد کرد.
نظر دندانپزشکان
کلیه دندانپزشکان با تجربه و قدیمی تهران معتقدند که روز به روز دندان های ساکنان این شهر استحکام خود را از دست داده و آمار کرم خوردگی رو به افزایش است. مخصوصا از موقعی که آب نهر کرج را به تهران آورده و بدنبال آن شهر لوله کشی شده و خوردن آب قنات متروک شده است و با اینکه امراض عفونی لثه و دهان کمتر شده است، معذلک پوسیدگی و کرم خوردگی زیادتر دیده می شود و این موضوع دلیلی جز کمبود فلوئور در آب کرج نیست .
نگاهی به شهرهای دیگر
ساکنان بعضی از دهات و شهرستان های آذربایجان مثل اردبیل، مشکین شهر، سراب، خوی، مرند و اطراف ارومیه و همچنین دھات کوهستانی مازندران بین بند پی و فیل بند و چند ده در اطراف قله دماوند و چند قریه بین سمنان و فیروزکوه و چند نقطه ایران مانند بعضی از نقاط تگزاس دارای استخوان بندی درشت و قد بلند، فکین پهن و دندان های محکم و سالم می باشند و برعکس ساکنان کویر بین کاشان و یزد دارای قدی بلند، باریک اندام، فکین کوتاه و کم عرض هستند.
این اختلاف در استخوان بندی مربوط به کمی و زیادی فلوئور در آب مشروب و خوراکی های آنها است. محکمی دندان و استخوان بندی درشت در نواحی قسمت اول منحصر به انسان نیست، بلکه حیوانات مخصوصا مواشی که در دامنه ی کوه های میلان پرورش می یابند، آنها نیز پروار بوده و استخوان بندی محکمی دارند، مخصوصا مینای استخوان های گوسفندانی که از دشت مغان به تهران می آورند، بقدری محکم است که به قول قصابان لبه ی ساطور را بر می گرداند و اگر استخوان یک گوسفند آذربایجان را با استخوان یک گوسفند از نواحی کویر مقایسه کنیم، سستی و سختی این دو آشکار می گردد.
نکته جالب توجه اینکه ما در استان های ساحلی دریای مازندران همواره با دسته های مختلف روبرو می شویم. یک دسته دارای قد بلند، چهارشانه، فکین بزرگ و دسته ای دیگر با قدی متوسط، بلغمی مزاج و پف کرده هستند.
ساکنان کوهستان های این نواحی بیشتر از دسته اول و شهر نشینان از دسته دوم می باشند و اهالی رشت و بندرانزلی با ساکنان شهرهای مازندران فرق کلی دارند و با اینکه بین بابل و بندپی چند فرسخ فاصله نیست، اهالی این شهر بیشتر کوتاه قد یا متوسط القامت می باشند، درصورتی که ساکنان بند پی و دهات اطراف آن همگی رشید و بلند قامت و چهارشانه بوده، استخوان بندی محکم و دندان های درشت و سالمی دارند.
دیگر از نواحی ایران که دارای معادن فلوئور است، عبارتند از محلی بین پل سفید و زیر آب ، فسخود در اردستان، راور و دربند در کرمان. در بلوچستان همواره دود غلیظی از دهانه کوه تفتان خارج می شود که باد آنرا بسوی هندوستان و پاکستان برده و مختصری از آن نصیب ساکنان سیستان و بلوچستان و کرمان می شود و همین امر سبب شده است که ساکنان این نواحی با اینکه بهداشت صحیحی ندارند، معذلک دارای دندان های سالم و استخوان بندی کامل باشند.
بعقیده ی نویسنده ی زبان خوراکی ها اگراین گازی که از دهانه تفتان خارج میشود، روزی مورد استفاده قرار گیرد و با آن کودی جهت مزارع چای کاری ساخته شود ، چای ایران مرغوب تر از چای هندوستان شده و منافع این گاز کمتر از منافع گاز نفت نخواهد بود.
اگر کمبود فلوئور، از راه افزودن آن به آب های لوله کشی با نمک خوراکی جبران شود، بسیاری از امراض از بین رفته و استخوان بندی نسل آینده درشت تر شده و ایران مثل گذشته مهد قهرمانان خواهد شد.
من در سبوس گندم، جو، برنج، مارچوبه، زرد آلو، گوجه فرنگی، انگور، سیب زمینی، ترب و از همه مهمتر در چای و حبوبات پیدا می شوم . اگر خاکی که در آن لپه، باقلا، نخود و غیره را می کارند، بحد کافی از شبه فلز من نداشته باشد، این بنشن ها ناپزا شده و بهترین راه پر کردن آن ها افزودن مقدار کمی چای خشک به آن ها است .
من «آرسنیک» هستم !
من یک شبه فلز مقوی برای اعصاب هستم، وجود من برای درمان بیماری هایی که ایجاد ضعف کرده و مرگ تدریجی ایجاد می کنند و همچنین کم خونی، سل، جذام و غیره نافع است . من جزو مصالح ساختمانی یاخته های خون بوده و برای معالجه سفلیس تجویز شده ام و در گذشته بیماری سفلیس را فقط با ترکیباتی معالجه می کردند که با من ساخته شده بودند .
من در سیر، حبوبات، جوانه گندم، کلم مخصوصا کلم قرمز، کاهو، اسفناج، شلغم، برنج، فلفل سبز، قارچ، سیب زمینی، هویج و سیب درختی پیدا می شوم.
بیماری جذام نتیجه کمبود و گرسنگی نامرئی من است.
من «برم» هستم!
من مسکن درد، مسکن سلسله ی اعصاب بوده و خواب را راحت می کنم. من به پوست شما لطافت و زیبایی می بخشم. کمبود من در بدن ایجاد زگیل می نماید .
من در سیب، هندوانه، خربزه، قارچ، مارچوبه، آرتیشو، کنگر، گوجه فرنگی، تربچه، توت فرنگی، تمشک، ریواس، کلم، سیب زمینی ترشی، تره، تره فرنگی، زرد آلو، پیاز، انگور و انجیر یافت می شوم و بعلاوه در اکثر بنشن ها موجود می باشم. من از در آمدن زگیل جلوگیری کرده و خوردن املاح من زگیل را از بین می برد .
گرسنگی نامرئی «ید»!
دوری فلات ایران از دریا عامل اصلی گرسنگی نامرئی «ید» است. زیرا سال ها زمین را آب باران و رودخانه ها شسته و شبه فلز «ید» آن را در خود حل کرده و به قعر زمین و به سوی کویر و دریا برده و اکنون مسیر رودخانه ها عاری از این شبه فلز شده است و کسانی که با آب رودخانه مشروب می شوند، کمبود «ید» دارند.
کمبود این شبه فلز تولید خنازیر گواتری می نماید که به آن در زبان فارسی غمباد گویند. در شهریار که مردم از آب رودخانه کرج مشروب می شوند، این بیماری زیاد دیده می شود و در تهران هم از موقعی که استفاده از آب قنات های قدیم متروک شده و همه از آب تصفیه شده رودخانه کرج استفاده می کنند روزبروز این مرض زیادتر می شود .
فقر و فاقه عمومی و همچنین افزایش میزان استعمال مواد الکلی بر شدت این بیماری می افزاید و بطور کلی ضعف و ناتوانی جسمی نیز مزید علت است. انحطاط جسمی و روحی و عصبانیت فوق العاده نیز در مبتلایان دیده می شود، اختلال در امر رشد، کوتاهی قد، بد شکلی های موضعی، ضعف حافظه، حماقت و هزاران عوارض دیگر بدنبال این مرض می آید.
عدم مقاومت ساکنان تهران در برابر پاره ای از امراض و سرماخوردگی های گوناگون که همه ساله در این شهر و چند شهر دیگری که از آب رودخانه استفاده می کنند، رنگهای زرد و پریده ، دندان های سست و کرم خورده و زیاد شدن بیماریهای روحی و جسمی ، هیکل های ناجور و بی قواره و زیاد شدن گواتر بدخیم و غیره، دلائل محکمی بر وجود یک سلسله گرسنگی های نا آشکار رایج در بین ما ایرانیان است .
گرسنگی خواه حاد باشد خواه مزمن، خواه علنی باشد خواه مخفی، در روان و جسم انسان اثر می کند و آنرا دگرگون می سازد و در حقیقت می توان گفت که ریشه اصلی بیماری های جسمی و روانی ما ایرانیان یک سلسله گرسنگی های مجهول و نا آشکار می باشد که در راس آنها گرسنگی های پنهانی شبه فلز «ید» و شبه فلز فلوئور می باشد.
باری گرسنگی مزمن «ید» یکی از بیماری های رایج تهران است که تظاهر آن بصورت گواتر در بین عده ای ظاهر می شود. با اینکه پر کاری غده ی سیب آدم «تیروئید» در بین خردسالان کمتر دیده می شود و پزشکان اطفال معمولا بیشتر با کم کاری این غده در بین کودکان سر و کار دارند، معذلک در سال های اخیر یعنی پس از توسعه ی شبکه ی لوله کشی تهران متخصصین اطفال با تعدادی از این بیماران روبرو شده اند.
عجیب اینکه از 9 طفل بیمار 4 نفر آنها به کم کاری و 5 نفر دیگر به پر کاری این غده مبتلا می باشند و به دلائلی که بعدا شرح داده می شود، پر کاری غده ی سیب آدم به علت کمبود شبه فلز «ید» در آب آشامیدنی است و با خوردن محلول املاح این شبه فلز، به آسانی قابل معالجه است.
با در نظر گرفتن موقعیت جغرافیایی تهران زیاد بودن بیماری غمباد در این شهر عجیب نیست، در قسمت های دیگر ایران و ممالک دیگر هم شهرهایی که در مناطق کوهستانی با دامنه های پرشیب قرار داشته و دور از دریا می باشند، این بیماری دیده می شود و آنچه مهم و قابل توجه است افزایش روز افزون آن می باشد و در اینجا باز هم تکرار می کنیم که این افزایش دلیلی جز گرسنگی مزمن شبه فلز ید ندارد.
انسان می تواند از راه هوا، غذا و آب «ید» مورد نیاز بدن خود را بدست آورد، ولی عملا مقداری از آن حتما بایستی از راه آب وارد بدن شود و به همین جهت است که بایستی کمبود «ید» آب آشامیدنی تهران را با افزودن املاح آن به شبکه لوله کشی جبران کرد . گرسنگی «ید» ابتدا افراد را لاغر و نحیف ساخته و باعث ضعف عمومی آنها می گردد، ولی استثنائا در بعضی از اشخاص تولید چاقی می کند و بطوری که مشاهده می شود، اکثر افراد مبتلا به غمباد ضعیف و لاغر می باشند ولی در هر حال پس از بهبودی چاق و فربه می گردند و روی این اصل بایستی قبلا از چاقی خود جلوگیری نمایند.
بالا رفتن آمار فلج مغزی اطفال و کودکان ناقص الخلقه و اطفال کر و لال نیز یکی دیگر از عوارض این گرسنگی پنهانی است. ولی خوشبختانه چون بعضی از معادن نمک ایران کم و بیش از این ماده ی حیاتی دارند، میزان گرسنگی در ایران خیلی زیاد نیست و با محاسباتی که شده است، اگر به هشت کیلو نمک آشپزخانه یک گرم یدوردو پتاس اضافه نمایند، این گرسنگی از بین می رود و تمام این مصائب و بلایا از بین ما رخت بر می بندد.
وجود شبه فلز«ید» در معادن نمک ایران تا حدی از شدت این گرسنگی کاسته و با اینکه میزان «ید» شبکه ی لوله کشی تهران کم می باشد معذلک بیماری غمباد در تهران عمومیت ندارد .
غذاهای گواترزا
تربچه، کلم، ترتیزک و چند گیاه دیگر با اینکه دارای «ید» هستند و على الاصول معالج غمباد می باشند، معذلک گاهگاهی به ایجاد این مرض کمک می کنند تا حدی که عده ای این گیاهان مفید را گواترزا می دانند. با مطالعاتی که نویسنده زبان خوراکی ها روی این گیاه ها نموده است، نتایج شگفت آوری بدست آورده و این معما را بخوبی حل کرده است .
علت گواترزا بودن بعضی از گیاهان گرسنگی «ید» در آن گیاه است و چنانچه مقداری ید به این گیاهان به عنوان کود بدهیم، نه تنها گواترزا نیستند، بلکه معالج قطعی بیماری گواتر خواهند بود و از عجایب اینکه با افزودن «ید» به خاک آن ها، تغییرات مهمی در رشد و شکل آنها دیده می شود و شما می توانید این تغییر شکل را در فرآورده هایی که از سواحل دریای مازندران می آورند مشاهده نمایید. چنانچه تربچه شهریار با تربچه ی بندر انزلی فرق بسیار دارد .
بولاغ اوتی که نوعی شاهی است، فقط در جاهایی رشد می کند که آب آنجا دارای ید بسیار باشد، و الا پس از چندی تغییر جنسیت داده شبیه شاهی و تره تیزک می شود . سیری که محصول شمال و اطراف دریای مازندران است با سیری که درجاهای دیگر به عمل می آید فرق بسیار دارد و این خود دلیل دیگری بر لزوم ید برای کشت است.
مومیایی
یکی از داروهای معجزه دار که از قدیم در ایران معمول بوده و اجداد ما برای آن خواص بسیار زیادی قائل بودند مومیایی است، که افتخار کشف آن به ایرانیان عهد باستان تعلق دارد.
بهترین معادن مومیایی امروز در بهبهان تنگه، تکاب و در کوه های جامفر بلوچستان است . این اکسیر گرانبها سرشار از شبه فلز«ید» می باشد و به همین جهت فعالیت سلول های سازنده ی بدن را زیاد می کند. زخم ها را زود التیام می دهد و از همه مهمتر جلوی پیشرفت گواتر را می گیرد. چه آن را بخورند و چه روی غده ی تیروئید بمالند .
بهترین دستور برای کوچک شدن سیب آدم
مبتلایان به بیماری غمباد که غده ی سیب آدم در گلوی آنها بزرگ شده است، می توانند با مالیدن مومیایی روی آن آنرا کوچک نمایند و اگر دسترسی به مومیایی ندارند، می توانند از دستور ساده ی زیر استفاده کرده و اثر معجزه آسای آن را با چشم خود ببینند.
مقداری پوست نارنج یا پرتقال را کوبیده روی بر آمدگی غده مالیده و بگذارند مدتی بماند.
من شبه فلز «ید» هستم !
غذای اصلی و جزء مصالح ساختمانی غده سیب آدم یعنی تیروئید هستم. خون مردگی را از عضلات و هجوم خون را از غدد لنفاوی برطرف می کنم و خون سازی را سهل و آسان می نمایم. قدرت تبادلات سلولی را افزایش می دهم. وجود من برای اعمال ویتامین ث لازم و ضروری است. برای معالجه نرمی استخوان، برنشیت، عقب افتادگی در رشد، فلج، لقوه، بیماری های پوستی سل و از همه بالاتر برای درمان گواتر اثر ارزنده دارم .
من در شاهی، تره تیزک، بولاغ اوتی، سیر، لوبیای سبز، پیاز، اسفناج، شلغم، مارچوبه، کلم، قارچ، توت فرنگی، تمشک، برنج، هویج، ترشک، تره، تره فرنگی، نخود تازه، گوجه فرنگی، انگور، فلفل سبز، کنگر، آرتیشو، کاهو، سیب زمینی، تربچه و گندم پیدا می شوم . بزرگترین منبع من دریا و آب دریا است. نوشیدن آب دریا، شنا کردن و شستشوی با آن و همچنین استنشاق هوای دریا بهترین راه استفاده از من بوده و گرسنگی مزمن من به این وسیله برطرف می شود .
من «کلر» هستم ؟
من همان شبه فلزی هستم که با ترکیب با فلز سدیم نمک طعام را برای شما می سازم. از مصالح ساختمانی سرم خون و مایعات بدن شما بوده و در ساختن استخوان دندان و غضروف ها نقش اساسی دارم. در نمک طعام، در آب دریا و رودخانه های شور، در خرما، غلات، فندق، لوبیای سبز، گردو و بادام وجود دارم .
من «مس» هستم !
جزء ترکیبات خون بوده، فقدان من در زنان تولید ترشحات بی رنگ و خارش می نماید و نیز کمبود من در زنان آبستن باعث ترک پوست شکم می شود . من در بادام ، فندق، مغز گردو، گندم، مارچوبه، ذرت، جو، ترب، چغندر، مرکبات، شلغم، پیاز، تره فرنگی، والک، تره، خرما، هویج و زردک، گلابی، قارچ، دنبلان کوهی، کلم، اسفناج، گیلاس، سیب و انگور یافت می شوم .
من «منیزی» هستم !
در ساختمان اسکلت بدن شما نقش اساسی دارم. وجود من در سبزی و گیاهان به منزله آهن در خون انسان است و به همین جهت عده ای مرا خون گیاهی می دانند . غذای غدد داخلی بدن شما بوده و در ساختمان سلسله ی اعصاب با کمک فسفر نقش اساسی دارم.
محرک اصلی حرکات دودی احشاء هستم. ترمز سرطان بوده و برای درمان مرض قند، سل و ضعف اعصاب مؤثر می باشم. من در چغندر، کاهو، اسفناج، یونجه، گندم، سیب زمینی، هویج، بادام، مغز گردو، فندق، ذرت، جو، خرما، بلوط، لوبیای سبز، برنج، گیلاس، مرکبات، گلابی، هلو و زرد آلو پیدا می شوم .
من «منگنز» هستم!
عامل اصلی رنگ سیاه مو بوده، گرسنگی من رنگ مو را سفید می کند و آنرا ترد و شکننده می نماید. برای کبد مفید بوده و برای استخوان و نسوج پوست و کلیه ها لازم می باشم و از غذاهای اصلی پیاز مغز می باشم. من در مارچوبه، گندم، مغز گردو، جو، هویج، اسفناج، قارچ، دنبلان کوهی، چغندر، کاهو، ذرت، انواع شاهی، زرد آلو، کلم، گوجه، آلو، کرفس، خرما، سیب زمینی، انگور، گلابی، زردک، پیاز، کاسنی، سبزی های صحرایی، گیلاس، سیب و مرکبات یافت می شوم .
من «نیکل» هستم !
من در تبادلات مایعات حیاتی در بدن شما نقش میانجی را دارم و برای حمل لوزالمعده نهایت لزوم را دارم و مخصوصا وجود من برای درمان مرض قند مفید می باشد. من در دنبلان کوهی، سیب زمینی ترشی، کلم، اسفناج، کاهو، انجیر، انگور، گیلک، هویج، سیب زمینی، پیاز، گوجه فرنگی، گلابی، گوجه، زرد آلو، آلو، سبوس گندم، توت فرنگی، تمشک، پیاز، ذرت، زردآلو، بولاغ اوتی، انگور و برنج یافت می شوم .
من «شوره» هستم !
من پیشاب آور و پاک کننده ی خون بوده، التهاب کبد و کلیه را تسکین می دهم و کلیه و مثانه را زهکشی می کنم و برای امراض رماتیسم، نقرس، سیاتیک و امراض پوستی مفید می باشم.
من در مارچوبه، پیاز، شلغم، هویج، تره فرنگی، سیر، سیب زمینی ترشی، سیب زمینی، شاهی ژاپنی و کرفس پیدا می شوم . گل گاوزبانی که در اروپا و اطراف تبریز کاشته می شود دارای شوره است، ولی گل گاو زبان اصلی که در دامنه البرز بعمل می آید شوره ندارد .
گرسنگی نامرئی سدیم
خوشبختانه ما به علت داشتن معادن نمک و آب های شور و کویرهای پروسعت کمبود سدیم نداریم، ولی معذلک در جنوب ایران به علت خشکی زیاد و عرق کردن اشخاص این کمبود مخصوصا در تازه واردین و اشخاص غیر بومی دیده می شود. هر لیتر عرق انسان دو تا سه گرم کلرور دو سدیم دارد و در روزهای گرم تابستان میزان عرق به هفت تا ده لیتر می رسد و به عبارت دیگر روزانه بیست گرم کلرور دو سدیم از بدن آنها خارج می شود .
حجاج ایرانی که به مکه ی معظمه مشرف می شوند، مخصوصا در فصل تابستان دچار کمبود این فلز می شوند و چاره ای جز خوردن نمک زیاد ندارند. آنها معمولا ماست کیسه ای نمک زده و غذاهای شور زیاد می خورند.
ولی بومیان، مخصوصا اعراب بدوی که با بدن های نیمه عریان حرکت می کنند کمتر به این بیماری دچار می شوند. طبق مطالعاتی که در این مورد شده است، اشخاص عریان کمتر عرق کرده و با عرق مقدار کمتری نمک خارج می کنند. در اثر آزمایش های مکرر علمی ثابت شده است که عرق اشخاص عریان پنجاه درصد نمک کمتر از عرق بدن اشخاصی است که لباس بر تن دارند.
حجاج در لباس احرام کمتر عرق کرده و عرق آنها نیز نمک زیادی ندارد و به همین جهت است که سیاهان و اشخاص بومی که همیشه با بدن عریان کار می کنند، ذخایر املاح معدنی بدن خود را کمتر از دست می دهند .
من «سدیم» هستم !
من در اثر ترکیب با گاز کلر نمک طعام را تشکیل می دهم. جزو ترکیب سرم خون و سایر مایعات بدن شما هستم. وجود من برای هضم غذا و جذب آن ضرورت دارد و همچنین جزء مصالح ساختمانی مایعات و رطوبت های بدن و مخصوصا غضروف ها هستم. کمبود من باعث کم اشتهایی، سستی و ضعف مفرط است . من در آب دریا، در نمک طعام، در جوانه گندم، در لوبیای سبز، در بلوط، در یونجه، در ذرت، درجو و برنج و از همه بالاتر در خارشتر و اشنان به مقدار زیاد وجود دارم.
من «نمک طعام» هستم!
هرچه بگندد نمکش می زنند. فارسی من نمک است، اعراب به من ملح و ترک زبانان دوز گویند. من همان گرد سفیدی هستم که شما آنرا به تمام غذاهای خود می زنید. من علاوه بر طعم شوری که داشته و غذاهای شما را خوشمزه و نمکی می کنم، حافظ آن ها نیز در برابر فساد می باشم و به قول شاعر هر چه بگندد نمکش می زنند.
من از ترکیب کلر با فلز سدیم بدست می آیم. از پر کاربردترین املاح هستم. سرم فیزیولژی که در موقع کمبود آب بدن و بجای غذا به بیماران تزریق می کنند، محلول هفت در هزار من می باشد. یکی از افتخارات من این است که رسول اکرم ص به حضرت امیر المؤمنین ع فرمودند: یا علی غذای خود را با نمک شروع کن و آنرا با نمک ختم نما. کسی که غذای خود را با نمک باز کند و به نمک تمام نماید از هفتاد و دو مرض از جمله جنون، جذام و برص محفوظ می ماند.
من اشتها را زیاد می کنم، رنگ رخسار را باز می کنم، به غذا طعمی خوش می دهم، خیارشور و غذاهای نمک پرورده که با من درست می شوند، مدت زیادی مانده و با طعم خوشی که دارند مورد علاقه شما می باشند. در ترشیها نیز از وجود من برای خوشمزه کردن و رفع ضرر سرکه استفاده می کنند.
دندانی که در اثر خوردن میوه های ترش کند شود، با مالیدن گرد و مضمضه ی محلول من کندی آن از بین می رود. مالیدن من با گوشت هندوانه ابوجهل زخم های جلدی را درمان می کند.
کوبیده من با مروارید جهت سفید کردن دندان و درمان عفونت آن گرد دندان بسیار مفیدی می باشد. سرمه من جهت تراخم و آبریزش چشم و تقویت بینایی نافع است. پاک کننده زخم و تمیز کننده ی لوله هاضمه و معده می باشم. ترشی زیاد معده را خنثی می کنم، هر چند وجودم برای پیدایش ترشی آن لازم است.
ضماد من با آرد جو و پونه جهت فرو کش دادن اورام نافع است و نیز ضماد من همراه با روغن بذر کتان بر محل نیش عقرب مفید می باشد. مالیدن من مخلوط با روغن زیتون جهت خارش، جرب، زخم آبله و جذام مفید است و با روغن زیتون جهت بند آمدن خون نیز تجویز می شود. برای تسکین درد عضلات که در اثر سرما خوردگی و کوفت رفتگی باشد، کافی است نمک را گرم کرده لای دستمال ریخته و بر موضع درد بگذارید تا ساکت شود .
منبع: کتاب زبان خوراکی ها