غلبه خشکی
غلبه خشکی را باید در مبحث مزاج شناسی بیان کرد. همانطور که در مبحث مزاج شناسی بیان کردیم که انسان ها دارای چهار مزاج می باشند. از این چهار مزاج 2 دسته از آن ها دارای مزاج خشک هستند: مزاج گرم و خشک یا همان صفراوی ها و مزاج سرد و خشک یا همان سوداوی ها.
علاوه بر تغذیه یکسری از اعمال نیز خشکی زا هستند مانند: جنبش، شب زنده داری زیاد، زیاده روی در نیروی جنسی، کمی غذا و غذای خشک، مصرف داروهای خشکی زا، تحرک زیاد از هر نوع بطور متوالی و به حد افراط، تماس با خشکی دهنده ها، شستشو با آب های قابض، سردی یخ زننده که نمی گذارد غذا به اندام برسد ،تماس با هر چیز بسیار گرم، شستشوی زیاد بدن.
در این مطلب می خواهیم غذاهای خشکی زا یا لهیب زا که برای خشک مزاج ها، افراد صفراوی، سوداوی، مبتلایان به بیماری های التهابی، به ویژه در فصول گرم و خشک ممنوعیت و محدودیت شدید دارند را معرفی کنیم.
این خشکی برای این افراد ناراحتی ها و بیماری هایی به وجود خواهد آورد که اگر با اصلاح سبک زندگی و روش تغذیه خود آن را درمان نکنند، با مشکلات جدی مواجه خواهند شد.
بیماری ها و ناراحتی هایی مانند
- خشکی و زبری پوست
- اگزما و خارش، شکنندگی ناخن
- بی خوابی
- چنگه ها و اسپاسم های عضلانی
- بواسیر و شقاق مقعد
- خشکی مخاط در چشم، بینی، و دهان
- خشکی مخاط واژن
- تیرگی و لک پوستی و تیرگی زیر چشم
- افسردگی و ناراحتی، خیال پردازی و شکاک شدن، عدم تمرکز و پرش زیاد افکار و وسواس فکری و بدبینی
- سردرد کاسه ای که کل سر را دربر می گیرد
- پسوزیاریس
- ایجاد لکه های سیاه در قسمت های کم تحرک مانند دور چشم
- پیشانی و کتف ها
- سنگ ساز شدن کلیه ها
- احساس گزگز و مورمور در پاها و دست ها
- واریس
- سرطان
- پیر چشمی
- تپش قلب و گرفتگی عروق قلبی
- گرفتگی عروق مغزی
- ام اس
- سرگیجه و کاهش اشتها و به دنبال آن کاهش وزن
- مجعد شدن موها
- دردهای شدید در ناحیه کمر
غذاهای خشکی زا
- سرکه
- آبغوره
- آبلیمو
- دارچین
- سماق
- زرشک
- ترشی های خانگی یا بازاری
- قره قوروت
- لواشک های ترش
- خیارشور
- پنیر شور
- زنجبیل
- موز
- انبه
- چغندر
- نارگیل
- کلم قمری
- پونه
- نعناع
- ترخون
- جعفری
- ریحان
- بادمجان
- آناناس
- خربزه
- خردل
- فلفل سیاه
- زیره سیاه
- سیر
- موسیر تند
- پیاز تند
- فلفل قرمز
- شاهی
- کرفس
- گزنه
- کلم
- کنگر
- گل سرخ
- موم عسل
- مارچوبه
- مرزه
- برگ چغندر
- جوی دو سر
- نخود
- لپه
- زردچوبه
- زعفران
- برنج کتهای
- گوشت آهو
- گوشت اردک
- تره
- پیازچه
- سس های تند
- خرمای خشک
- عسل کهنه
- نخودچی
- آجیل شور
- تخمه بوداده
- چای پررنگ
- کاکائو
- شکلات تلخ
- هات چاکلت
- قهوه
- عدس
- ماش
- ذرت بوداده
- نان جو
- نان خشک
- گوشت شتر
- گوشت گاو
- گوشت بلدرچین
- گوشت گنجشک
- گوشت شتر مرغ
- بادام کوهی
- پسته کوهی
- تخم آفتابگردان
- چلغوز
- بادام هندی
- ادویههایی همچون آویشن
- اسپند
- چای سبز و چای سیاه
- خردل
- گوشت کبوتر
- گوشت خروس
- کباب دل
- بادام درختی تلخ
- گلپر
- وانیل
- هل
- شیر شتر
- کوهان شتر
- گوشت گاومیش
- خورش فسنجان
- نمک
- روغن زیتون
- شکر سرخ یا سفید
- عرق بهارنارنج
- بولاغ اوتی
- خرمالو
- گوشت های صنعتی مانند کالباس و سوسیس
- میرزاقاسمی
- فلافل
- شیره خرما
- ارده شیره
- حلوا ارده
- شیرینی های بازاری
- آش رشته
- ماکارونی
- غذاهای سرخ کرده
- غذاهای کبابی خشک
- غذا های چرب
- گردو
- پسته
- فندق
- سیاه دانه
- شنبلیله
- چیپس
- پفک
غذاهای رطوبت زا
- خیار
- کاهو
- تربچه
- گوجه فرنگی
- فلفل سبز
- گل کلم
- هندوانه
- اسفناج
- توت فرنگی
- طالبی
- توت سفید
- تخم مرغ عسلی
- شوربا
- حریرهها
- روغن بادام
- سوپ جو
- کشک
- گوشت جوجه مرغ
- کاهو
- ماءالشعیر
- خورش کدو سبز
- خورش بامیه
- خورش به و آلو
- شیر بادام
- آووکادو
- نارنگی
- هویج و آب هویج
- آب سیب شیرین
- فرنی رقیق
- شله زرد
- برگه هلو
- برگه زردآلو
منبع: تیم تولید محتوای طبایع _ دکتر مجید انوشیروانی
الهام
موز طبعش گرم و تر هست، چطوری خشکی زا میشه ؟؟