پیج اینستاگرام طبایع

لیست کامل مزاج / طبع خوراکی ها و مواد غذایی

اصل مزاج یکی از محوری ترین مبانی طب سنتی ایران می باشد. بسیاری از تشخیص ها و درمان های حکمای طب سنتی ایران بر اساس وضعیت مزاج سلامت و بیماری افراد استوار بوده است. در حوزه بهداشت و حفظ سلامتی نیز بکار گیری بسیاری از تدابیر بهداشتی که به نام تدابیر حفظ الصحه معروفند مبتنی بر مزاج افراد می باشد. توجه به مزاج خوراکی ها جزء اصلی ترین توصیه های اطبای سنتی است. در این صفحه مزاج و طبع تمام مواد غذایی و خوراکی های متداول قابل مشاهده است. خوراکی ها با مزاج سرد و خشک برای دموی مزاج ها مفید و برای سوداوی مزاج ها مضر است. مواد غذایی با طبع گرم و خشک برای بلغمی مزاج ها مفید و برای صفراوی مزاج ها مضر است. خوراکی ها با طبع گرم و تر برای سوداوی مزاج ها مفید و برای دموی مزاج ها مضر است. مواد غذایی با مزاج سرد و تر برای صفراوی مزاج ها مفید و برای بلغمی مزاج ها مضر است.

جزوه جامع خواص، مزاج و مصلحات خوراکی‌ها


برای آشنایی با خواص هر یک از خوراکی ها و مواد غذایی روی نام آن کلیک کنید.

سرد و خشک
گرم و خشک
گرم و تر
سرد و تر
مفید برای دمویمفید برای بلغمیمفید برای سوادویمفید برای صفراوی
مضر برای سوداویمضر برای صفراویمضر برای دمویمضر برای بلغمی
ارزناسپند (اسفند)انجیر تازهاسفرزه
ازگیلاسطخودوسانگوراسفناج
انار ترشافتیمونبادام درختی شیرینانار شیرین
آبغورهانبهبادام زمینیآلو
آلبالو ترشانیسونبالنگوآناناس
بارهنگآویشنپاپایاباقلا تازه
باقلا خشکبادام درختی تلخپاچهبامیه
بالنگبادام کوهیتخم خربزهبتابی
برنج بادام هندیتخم ریحانبرنج
بلوطبادروج (ریحان کوهی)تخم شربتیبکرایی
به ترشبادرنجبویهتخمه دستنبوبلمک (علف چشمه)
تاجریزیبادمجانتخمه طالبیبه دانه
تخم بارهنگبادیانترب سفیدپرتقال
ترشکبرگ بوترب سیاهپنیر تازه
تمر هندیبرگ چغندرتوت شیرینتخم مرو
تمشکبرگ موجگر سیاهتخم کدو
جوی معمولیبزرک سیاهجگر سفیدتخم هندوانه
چغاله بادامبزرک قهوه ایخربزهتوت فرنگی
ذرتبه شیرینخرمای تازهجگر سفید
روغن ذرت  به لیموخیار چنبر (چمبر)خامه
روغن کانولا  پستهچشمخرفه
ریواسپنیر دستنبوخشخاش
زالزالکپونهدنبهخیار سبز
زرشکپیاز دارابی
زغال اختهپیاز عنصلروغن بادام شیریندوغ
زیتون نارسپیازچهروغن زرد (حیوانی)روغن بنفشه
سرکهتخم آفتابگردانروغن کنجدزردآلو
سرکه بالزامیکتخم کافشهزبان سرشیر
سرکه برنجتربچهزردکسلمک
سرکه سیبترخونتخم مرغسیب زمینی
سماقترهسیب زمینی ترشی 
سنجدتره فرنگیسیب شیرینشاه توت
سیب ترشجعفریشبدرشفتالو
شاه بلوطجوز هندیشقاقلشلیل
شاه توتکلم قمریشلغمعرق بیدمشک
برگ شاهدانهچای سبزشیر محلی تازه گاوعرق کاسنی
شنگچای سیاهشیره انگورعناب
عدسچغندرطالبیقارچ
عرق خارخاسکچلغوزعرق یونجهکاسنی
عرق شاهترهخردلقدومهکاهو
غازیاغیدارچین کدو حلوایی
غورهرازیانهقیسیکدو خورشتی
قازیاقیرزماریکره تازه حیوانیکیوی
قراقروط (قره قروت)روغن آرگانکشمشگلاب
قهوهروغن آفتابگردانگوجه فرنگیهندوانه
کشکروغن رزماریکنجدگوشت اردک
کنارروغن زیتونگرمکگوشت انواع ماهی
گریپ فروتروغن سیاهدانهگل گاوزبانگوشت بز
گشنیزروغن کرچکگلابی شیرینگوشت خروس
گلابی ترشروغن گردوگندمگوشت قرقاول
گوجه سبزروغن نارگیلگوشت آهوگوشت گاو
لیمو ترشریحانگوشت بلدرچینگوشت گوساله
لیمو عمانیزردچوبهگوشت بوقلمونلوبیا سبز
مازوزعفرانگوشت جوجه مرغلیمو شیرین
ماشزنجبیلگوشت دلماء الشعیر
نارنجزنیانگوشت غازماست
نشاستهزیتون رسیدهگوشت کبکمغز گوسفند
جو دوسرزیره سبزگوشت کبوترنارنگی
قلوهزیره سیاهگوشت گوسفند (بره)نخود فرنگی
سیرابیسرکه خرماگوشت مرغ محلیهلو
 سرکه نارگیلگوشت میگو 
 سنبل الطیبگیلاس 
 سوسنبرلوبیا  
 سیاه دانهموز 
 سیرمویز 
 شاهترههویج 
 شاهییونجه 
 شنبلیلهخاکشیر 
 شوید  
 شیره خرما  
 عرق اسطوخودوس  
 عرق آویشن  
 عرق بابونه  
 عرق بادرنجبویه  
 عرق بومادران  
 عرق بهارنارنج  
 عرق خارشتر  
 عرق رازیانه  
 عرق هل    
 عرق نعنا  
 عسل  
 فرنجمشک  
 فلفل دلمه ای  
 فلفل سبز  
 فلفل سیاه  
 فلفل قرمز  
 فندق  
 کاکائو  
 کرفس  
 کلم برگ  
 کلم بروکلی  
 کنگر  
 گردو  
 گزنه  
 گل کلم  
 گلپر  
 گوشت شتر  
 گوشت شترمرغ  
 گوشت گوزن  
 لپه  
 مارچوبه  
 مرزه  
 موسیر  
 میخک  
 نارگیل  
 نخود  
 نعناع  
 نمک  
 والک  
 وانیل  
 هل  
 روغن بادام تلخ  

12 دیدگاه
محمد

سلام
چرا اصلاح نمی‌کنید لیست رو؟ موارد بسیاری رو در کامنت‌ها تذکر دادن؛ مثلاً پنیر در قسمت گرم و خشک نوشته شده!

احمد خلیلی

پنیر سرد و خشک است

علیرضا

سلام وقت تان بخیر.
ببخشید فکر کنم یه اشتباهی شده… پنیر در ستون گرم و خشک نوشته شده در حالی که در توضیحاتش سرد و تر نوشته شده…

معین

سلا. گوشت گاو و گوساله و بز سرد هست ولی گوسفند گرم هست واسه همین بز را میشه با گاو نگهداری کرد اما گوسفند تو تویله گاو باعث مریز شدن و مردن گاوها میشه

علی

سلام
خاکشیر گرم نیست؛ سرده

محمدرضا میر

سلام دوست عزیز

طبع خاکشیر بر خلاف باور عموم و بر اساس منابع بالذات گرم و تره اما چون باعث دفع مواد و اخلاط گرم از طریق مدفوع میشه اغلب فکر می‎کنند طبع سردی داره در حالی که بالذات گرمه اما بالعرض خنکی میده، اما در برخی از افراد سردرد ایجاد می‎کنه

فرزاد

همچنین جگر سفید و سیرابی (ذکر شده در بخش سرد و تر) دارای طبع گرم و تر هستند.
همچنین قلوه (ذکر شده در بخش گرم و تر) دارای طبیعت سرد و خشک هست.
توضیحات کامل تر داخل سایت شما موجود هست.
لطغا اصلاح بفرمایید.

فرزاد

سلام
در بخش سرد و تر :
انواع گوشت شامل: بز، خروس، قرقاول، اردک، گاو و گوساله رو قرار دادید.
در صورتی که گوشتها به جز ماهی دارای مزاج گرم و تر و یا گرم و خشک هستند.
حتی در صورت ورود به بخش توضیحات هر کدام در همین سایت این موضوع (گرمی) ذکر و تایید شده.
لطفا اصلاح بفرمایید.

المیرا

سلام روی بعضی موارد بالا کلیک میکنیم چیز دیگری نمایش داده میشود مثلا روی تخم شربتی زدم قدومه را اورد
یا مثلا شاهدانه در دو تا لیست ها هست
برنج در دو تا لیست هست
جدول بالا اگر یک بازبینی گردد بهتر میشود ممنونم

توفیق

سلام سر شیر رو. نوشتید توی طبع سرد بعد کلیک میکنیم روش نوشته طبع گرم. و. خشک آخرش سر شیرطبعش چیه؟

محمدرضا میر

سلام دوست بزرگوار
تعیین مزاج فرآورده های لبنی تا حدودی بسته به نوع تغذیه دام و کیفیت و مزاج گیاه مصرفی او و فصل و زمان و … دارد.
از طرفی هم سرشیر از مطلقات شیر است، هر شیری مرکب از سه جوهر مختلف مائیت (آبی) و جبنیت (پنیری) و دسومت (چربی) است و هر چه جزء آبی آن بیشتر باشد تری آن بیشتر و هر چه چربی آن بیشتر باشد گرمی آن بیشتر است. به همین دلیل غالباً به این شکل بیان شده است که سرشیر محلی گرم تر و سرشیر پاستوریزه، سردتر است.

یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

پیشنهاد ویژه!

آنلاین | رایگان | پیشرفته