مرغوبترین نوع پونه، پونه کوهی است که غالبا در کنار نهرها، چشمهها و اطراف محل ذوب شدن برفها میروید. خواص درمانی پونه کوهی بسیار گسترده است و گل، ساقه و برگهای آن جایگزین مناسبی برای بسیاری از آنتیبیوتیکها است.
گیاه پونه کوهی دارای خاصیت آنتیاکسیدان و ضد باکتریایی قوی است و میتواند به عنوان یک منبع ارزان و در دسترس برای استفاده درمانی در برخی از عفونتهای باکتریایی و یک جایگزین مناسب برای آنتیبیوتیکهای شیمیایی در نظر گرفته شود.
گیاه شناسی
پونه کوهی (Origanum vulgare) گیاهی معطر از خانواده نعناعیان است که با نامهای آویشن کوهی و فودنج جبلی نیز شناخته میشود.
پونه کوهی گیاهی است که بین ۳۰ تا ۹۰ سانتیمتر رشد میکند و برگها متقابل، از نظر اندازه متغیر و در پایین بسیار بزرگتر است. اما هرچه بهطرف رأس گیاه میرود کوچکتر شده و به شکل تخم مرغی یا بیضوی درمیآید. حاشیه برگها صاف یا کنگرهای است. گلها به طول ۴ ـ ۷ میلیمتر بهرنگ صورتی یا سرخ به شکلخوشه افشان روی شاخهها قرار دارد. زمان گل دادن بین تیر تا شهریور است. تمام قسمتهای گیاه بوی مطبوع معطری شبیه آویشن دارد.
طبیعت و مزاج
از نظر حکمای طب سنتی، پونه کوهی مزاجی گرم و خشک (درجه سه) دارد.
خواص پونه کوهی چیست؟
- برای رفع سنگینی معده، نفخ و ناراحتیهای کبدی توصیه میشود.
- آرامش بخش و مناسب برای رفع خستگی است.
- دم کرده پونه برای اسهال و ناراحتی های عصبی اختلالات گوارشی مفید و موثر است.
- برای هضم غذا و برطرف کردن سکسکه مفید است.
- ضدعفونی کننده مجاری تنفسی است و مناسب برای درمان بیماری های ریوی از جمله تنگی تنفس، آسم و سرفه است.
- مؤثر در درمان سرماخوردگی است.
طرز تهیه پونه کوهی
یک قاشق غذاخوری پونه کوهی را در یک قوری چینی با آب ۸۰ درجه سانتی گراد به مدت ۱۵ دقیقه دم کنید. در صورت تمایل به شیرین کردن آن از عسل یا نبات استفاده کنید.
برای آشنایی بیشتر با خواص، شیوه استفاده و موارد منع مصرف پونه کوهی، اینجا کلیک کنید.