در اصطلاح طب سنتی، جمره دانههای کوچکی به اندازهی یک عدد نخود است که به طور پراکنده در همهی سطح بدن میزند و با خارش شدید همراه است که موجب ناراحتی شدید میشود، هنگامی که خارش شروع میشود مانند آن است که آتشی در محل بیماری افروخته شده باشد. این دانه ها روز به روز منتشر و بزرگ تر شده و عضو را گود میکند. از طرفی این دانهها عفونی نبوده و اگر به علت خارش به میکروب آلوده نشوند هیچگاه عفونی نخواهند شد. این بیماری بیشتر در مزاجهای صفراوی و دموی دیده میشود.
برای درمان آن اگر از غلبهی خون باشد، با انجام فصد یا حجامت و خون کم کردن و اگر از زیادی صفرا باشد، پاکسازی آن اساس اصلی درمان است. چه از اثر غلبهی خون و چه از غلبهی صفرا باشد برای پاکسازی آن باید اقدام نمود و پس از خونگیری و پاکسازی خلط غالب باید انار ترش را با پوست و دانههایش (انار کامل) قطعه قطعه کرده و در سرکه بپزید، بعد آنها را له کرده و روی قطعهای پارچهی تمیز بمالید و روی آن بگذارید و روزی دو مرتبه عوض کنید.