ارزن غله ای دارای دانههای کروی شکل است. ارزن میتواند به رنگهای زرد، سفید یا قهوهای باشد. جوانه ارزن مانند ذرت نسبت به اندازه دانه غلّه بزرگ است و به نام های گاورس، جاورس، دخن و باجرا نیز شناخته میشود.
در طب سنتی بیان شده که ارزن از نظر طبیعت، سرد و خشک است و حرارتی خنککننده دارد و دارای ویژگیهای ضد افسردگی و بیخوابی، آرامشبخشی، ضد قارچ، دافع بلغم، چربی خون و اخلاط سینه میباشد، قابض بوده و آرد آن درمان کننده اسهال صفراوی است و همچنین موجب تنظیم حرارت بدن میگردد.
از خاصیت خشک کنندگی و قبض موجود در ارزن میتوان برای خشک کردن رطوبات بدن، بند آوردن خونریزی زیاد ماهانه یا پس از زایمان و یا خونریزیهای گوارشی، همچنین افتادگی مثانه و رحم به صورت استعمال موضعی (نشستن در محلول حاوی جوشانده صاف شده ارزن) و خوراکی بهره برد.
سوپ ارزن در استفراغ و سوءهاضمه مفید است و همچنین استفاده منظم از سوپ آن برای ویار و تهوع بامدادی میتواند موثر باشد.